Ukrajina žaluje Rusko v Štrasburgu kvôli únosom sirôt z Donbasu

krajina zažalovala Rusko na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu pre únosy osirelých detí z Donbasu na východe Ukrajiny potom, čo tam v apríli 2014 vypuklo povstanie proruských separatistov proti novej prozápadnej vláde v Kyjeve.

25.10.2017 21:22
debata (60)

Konflikt si za tri roky vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych. Podľa ukrajinskej žaloby Rusi odvážali osirelé deti do Ruska. Moskva oficiálne akékoľvek zapojenie do konfliktu na východe Ukrajiny popiera.

„Žaloba obsahuje viac ako stovku svedeckých výpovedí a veľké množstvo dokumentov,“ oznámil v stredu ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko v televízii. Podľa ministra ide o druhú žalobu na Rusko v Štrasburgu; predchádzajúca sa týkala porušovania ľudských práv na anektovanom Kryme.

Splnomocnenec ruského prezidenta pre práva detí Pavel Astachov v lete 2014 ukrajinské obviňovanie z „únosov detí“ dôrazne odmietal a zdôrazňoval, že Rusko poskytlo útočisko maloletým utečencom, aby ich zachránilo pred bojmi; v ruských nemocniciach sa v tom čase liečili desiatky zranených ukrajinských detí.

Ukrajina Moskvu žaluje aj za podporu proruských separatistov

Podľa ruskej televízie NTV podal Kyjev na Rusko v Štrasburgu päť žalôb pre pripojenie Krymu a konfliktu na Donbase.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu tento rok v apríli čiastočne vyhovel žiadosti Ukrajiny o predbežné opatrenie voči Rusku kvôli diskriminácii menšín, keď vyzval Moskvu, aby nediskriminovala krymských Tatárov a neodopierala zákonné práva krymským Ukrajincom. Žiadosti Kyjeva o predbežné opatrenie voči Rusku za financovanie terorizmu, ktorého sa podľa žalujúcej strany Moskva dopúšťa podporou východoukrajinských separatistov, súd nevyhovel. V zdôvodnení uviedol, že Ukrajina musí najprv riadne predložiť potrebné dôkazy o zámernom ruskom zasahovanie a o účelnosti požadovaného predbežného opatrenia.

Ukrajina sa v Haagu na najvyššej súdnej inštancii OSN domáha odsúdenia Ruska za podporu, ktorú údajne poskytuje od apríla 2014 proruským radikálom na Donbase v ich boji proti centrálnej vláde v Kyjeve.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európsky súd pre ľudské práva #Ukrajina #proruskí separatisti #únosy detí