V Turecku prepustili z väzenia ôsmich aktivistov obvinených z terorizmu

Medzi prepustenými sú riaditeľka tureckej Amnesty International Idil Eser, Nemec Peter Steudtner a Švéd Ali Gharavi.

26.10.2017 07:20
debata

Súd v tureckom Istanbule nariadil v stredu prepustenie ôsmich ľudskoprávnych aktivistov obvinených z členstva v teroristických organizáciách a napomáhania im. Medzi prepustenými sú riaditeľka tureckej Amnesty International Idil Eser, Nemec Peter Steudtner a Švéd Ali Gharavi, pričom všetci obvinení sa dostali von z väzenia na kauciu. Súd o ich prepustení rozhodol počas prvého dňa procesu s celkovo desiatimi aktivistami, ktorých polícia zadržala v júli počas workshopu o digitálnej bezpečnosti v hoteli na ostrove Büyükada pri Istanbule. Všetci obvinení teraz čakajú na verdikt na slobode, keďže dvoch z nich už úrady prepustili skôr.

Aktivisti čelia obvineniam z napomáhania ozbrojeným teroristickým organizáciám, pretože údajne komunikovali s podozrivými napojenými na kurdských a ľavicových militantov, ako aj hnutie vedené exilovým duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého vinia zo zodpovednosti za vlaňajší pokus o vojenský prevrat. Všetci z nich tieto obvinenia popierajú. Každému aktivistovi hrozí trest až 15 rokov za mrežami. Ďalšie pojednávanie v tomto procese je naplánované na 22. novembra. Do prípadu zahrnuli aj predsedu tureckej pobočky Amnesty International Tanera Kiliča, ktorého zatkli ešte v júni v provincii Izmir. Okrem iného ho vtedy obvinili z používania mobilnej aplikácie, prostredníctvom ktorej údajne komunikujú Gülenovi stúpenci. Kilič sa postaví pred súd vo štvrtok a zostáva stále vo väzbe.

Organizácia Amnesty International prepustenie aktivistov privítala a sľúbila, že bude naďalej pokračovať v obhajobe ľudských práv v Turecku. „Dnes môžeme konečne oslavovať, že sa naši priatelia a kolegovia môžu vrátiť k milovaným a môžu po prvý raz po takmer štyroch mesiacoch spať na svojich posteliach. Dnes v noci budeme chvíľu oslavovať, ale zajtra budeme pokračovať v boji,“ uviedol generálny tajomník organizácie Salil Shetty.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #aktivisti #Turecko