Spoločnosť IKEA v Číne stiahla údajne sexistickú reklamu

Švédska spoločnosť IKEA, ktorá predáva nábytok, v Číne stiahla televíznu reklamu a ospravedlnila sa po tom, ako reklamný spot mnohí označovali za sexistický.

26.10.2017 10:39
debata (4)

Informáciu priniesol server BBC. Podľa neho museli mnohé slobodné ženy v Číne dlhé roky bojovať s označením „prebytočné“ a spoločnosť na ne vyvíjala obrovský tlak, aby sa čo najskôr vydali.

V takmer polminútovom reklamnom spote spolu večeria trojčlenná rodina, rodičia a ich dcéra. Tá osloví mamu, ktorá ju preruší a povie, že ak si dcéra nabudúce neprinesie domov partnera, už ju nemá oslovovať matkou. Vzápätí sa vo dverách zjaví mladý muž s kyticou kvetov, ktorého dcéra predstaví ako svojho partnera. Naradovaní rodičia závratnou rýchlosťou prestrú slávnostný stôl, pri čom použijú nábytok a doplnky z obchodného domu IKEA.

Spoločnosť IKEA sa v utorok za reklamu ospravedlnila na čínskej sociálnej sieti Weibo. Vo svojom vyhlásení obchod s nábytkom napísal: „Táto televízna reklama sa snažila ukázať, ako ľahko a cenovo dostupne môže IKEA pomôcť zákazníkom pretvoriť typickú obývačku na miesto, kde sa odohrávajú oslavy. Cieľom bolo povzbudiť zákazníkov, aby oslávili chvíle v každodennom živote.“

Na záver ospravedlnenia spoločnosť pripomenula, že dlhoročne podporuje rôznorodosť a ľudí, ktorí sa rozhodli pre iný ako zaužívaný životný štýl. „Rodová rovnosť je základnou súčasťou kultúry a hodnôt IKEA.“ uviedol známy reťazec s nábytkom a doplnkami do domácnosti.

Sporná čínska reklama spoločnosti IKEA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #reklama #Ikea #sexizmus