Odborníci obviňujú sýrsku vládu z aprílového chemického útoku

Sýria a Rusko, jej blízky spojenec, odmietajú útok a silno kritizovali vyšetrovací tím, ktorý zriadili OSN a OPCW, aby určil, kto je za útok zodpovedný.

27.10.2017 08:44 , aktualizované: 13:00
debata (37)

Za aprílový útok na sýrske mesto Chán Šajchún, pri ktorom prišli o život desiatky ľudí, môže sýrska vláda. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na spoločnú správu OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Pri útoku na mesto držané opozíciou bol použitý nervový plyn sarin.

Správa, ktorú sa AP podarilo získať, uvádza, že zástupcovia expertného tímu sú presvedčení, že za útoky môže Sýria. Správa odborníkov tak potvrdzuje počiatočné zistenia Spojených štátov, Francúzska a Británie, podľa ktorých bombu na Chán Šajchún zhodili sýrske vojenské lietadlá.

Podľa zistení OSN a OPCW tomu nasvedčuje napríklad to, že sýrske letky boli v čase útoku v bezprostrednej blízkosti mesta alebo to, že vzorky sarínu boli s „najväčšou pravdepodobnosťou“ vyrobené s chemickým prekurzorom z „pôvodných zásob Sýrskej arabskej republiky“.

Sýria a Rusko, jej blízky spojenec, odmietajú útok a silno kritizovali vyšetrovací tím, ktorý zriadili OSN a OPCW, aby určil, kto je za útok zodpovedný.

„Dnešná správa potvrdzuje, čo sme dlho vedeli, že je pravdou,“ vyjadrila sa vo štvrtok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. „Aj napriek týmto nezávislým správam, však stále vidíme niektoré krajiny, ktoré sa snažia (Asadov) režim chrániť. Toto musí skončiť. Bezpečnostná rada by mala dať jasne najavo, že používanie chemických zbraní u kohokoľvek sa nebude tolerovať,“ dodala zjavne odkazujúc na Rusko.

Johnson: Rusko Sýriu kryje

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson Rusko obvinil zo snahy zamaskovať vinu režimu Bašára Asada. Johnson vyzval svet, aby donútil Asadovu vládu niesť za útok zodpovednosť. Ostro zaútočil na Rusko, ktoré v roku 2013 prinútilo sýrsku vládu vzdať sa chemických zbraní.

"Rusko sa opakovane pokúša narušiť vyšetrovanie útoku na Chán Šajchún a stále Asada kryje. Takéto správanie len podrýva všeobecnú zhodu, ktorá panuje v otázke používania chemických zbraní. Vyzývam Rusko, aby prestalo s ochranou svojho odpudivého spojenca a aby plnilo svoj záväzok, že zabezpečí, aby už chemické zbrane neboli použité, "píše sa v Johnsonovom vyhlásení.

Johnson v minulosti charakterizoval vzťahy svojej krajiny k Rusku za problematické, ale povedal, že politikou vlády je udržiavať s Ruskom kontakty v otázkach spoločného záujmu. Minister sa tento rok do Ruska chystá na rokovania o bezpečnostných témach. Pôvodný termín návštevy po aprílovom útoku na Chán Šajchún zrušil.

Vyšetrovatelia vydali správu dva dni po tom, ako Rusko vetovalo rezolúciu, ktorá by predĺžila jej vyšetrovanie na ďalší rok. Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzia uviedol, že Rusko najprv počká na štvrtkovú správu a podľa toho sa rozhodne, či ďalšie vyšetrovanie podporí alebo nie. Po jej zverejnení sa ruská misia pri OSN vyjadrila, že už začala s jej dôkladným preskúmaním.

Experti uskutočnili vyšetrovanie na základe fotografií, videí či satelitných snímok, skúmali pozostatky munície a vykonali viacero rozhovorov so svedkami. V správe tiež uvádzajú, že získali „podstatné informácie“ o činnosti sýrskeho letectva v deň útoku.

Sýria v roku 2013 súhlasila s tým, že sa vzdá svojho chemického arzenálu a jej vláda opakuje, že zakázané zbrane nepoužíva.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok