V Európe vyhlásili v 21. storočí nezávislosť Kosovo či Južné Osetsko

Katalánsky parlament sa v piatkovom poobedňajšom hlasovaní vyslovil za odtrhnutie sa od zvyšku Španielska. Okrem Katalánska v Európe vyhlásili nezávislosť štyri regióny.

27.10.2017 16:44
debata (22)

Regióny v Európe, ktoré vyhlásili v 21. storočí nezávislosť

Abcházsko

  • Táto gruzínska autonómna republika vyhlásila jednostranne samostatnosť už v roku 1992, čo vyprovokovalo Gruzínsko k vojenskému zásahu. Následný konflikt si vyžiadal 10 000 obetí a na 250 000 Gruzíncov z Abcházska ušlo.
  • V máji 1994 dohodli krehké prímerie, na ktorého dodržiavanie doteraz dohliadali mierové sily Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), v ktorých väčšinu tvoria ruskí vojaci, a pozorovateľská misia OSN.
  • Po nepokojoch v roku 2008 sa Abcházsko zapojilo do rusko-gruzínskeho konfliktu o Južné Osetsko, po ktorom sa Abcházsko spoločne s Južným Osetskom odtrhlo od Gruzínska a vyhlásilo nezávislosť.

Doneck A Luhansk

  • V apríli 2014 vypukli na východe Ukrajiny boje medzi ukrajinskou armádou a separatistami údajne podporovanými Moskvou a na územiach dovtedajších ukrajinských oblastí Doneck a Luhansk následne vznikli samozvaná Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika.
  • Obe republiky s prevahou ruského obyvateľstva následne vytvorili súštátia Zväz ľudových republík, pre ktoré sa neskôr ustálil názov Novorusko, ktorý odkazuje na historické územie na sever od Čierneho mora. Projekt konfederácie v roku 2015 zmrazili. Obe samozvané republiky sa uznali navzájom a uznalo ich tiež Južné Osetsko. Boje v regióne stále pokračujú.

Južné Osetsko

  • Korene konfliktu pôvodne gruzínskej autonómnej republiky siahajú do začiatku 90. rokov minulého storočia, keď Južné Osetsko, kde väčšinu obyvateľov tvoria Oseti a Rusi, vyhlásilo nezávislosť od Gruzínska. Po krátkej vojne, v ktorej bojovali na osetskej strane aj príslušníci vojsk ministerstva vnútra ZSSR, sa oblasť dostala mimo vplyvu Tbilisi.
  • Gruzínske vedenie sa snažilo konflikt urovnať ponukou „širokej autonómie“, čo Južné Osetsko odmietalo s tým, že chce plnú nezávislosť. Druhý konflikt o Južné Osetsko vypukol 8. augusta 2008 po tom, čo Gruzínsko posilnilo na hraniciach ofenzívu proti regiónu. Moskva reagovala silným protiútokom, pri ktorom obsadila nielen Južné Osetsko a Abcházsko. Prímerie podpísali 16. augusta 2008.
  • Medzi tým, 26. augusta, Rusko oficiálne uznalo nezávislosť Južného Osetska a Abcházska, čo vyvolalo na Západe vlnu kritiky.

Kosovo

  • Niekdajšia juhosrbská provincia vyhlásila jednostranne nezávislosť od Belehradu vo februári 2008. Odvtedy po február 2017 uznalo Republiku Kosovo 111 členských krajín OSN, vrátane väčšiny členov Európskej únie. Proti nezávislosti Kosova je predovšetkým Srbsko, ďalej jeho tradičný diplomatický spojenec Rusko, ale aj niektoré ďalšie krajiny, napríklad Španielsko či Slovensko.
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #nezávislosť #doneck #Luhansk #Abcházko #Južné Osetsko