USA podporili španielsku vládu, Tusk: Pre EÚ sa nič nemení

Reakcie na vyhlásenie nezávislosti Katalánska, na ktoré vláda v Madride kontrovala aktivovaním článku 155.

27.10.2017 18:16 , aktualizované: 21:09
katalansko, oslava Foto: ,
Ľudia oslavujú v Barcelone schválenie návrhu o osamostatnenie sa od zvyšku Španielska.
debata (35)

Spojené štáty považujú Katalánsko za neoddeliteľnú súčasť Španielska, preto podporujú úsilie španielskej vlády udržať krajinu jednotnú. Podľa agentúry Reuters to oznámilo americké ministerstvo zahraničia v reakcii na hlasovanie katalánskeho parlamentu, ktorý schválil rezolúciu o nezávislosti regiónu.

Takmer vzápätí po kroku Barcelony získala španielska vláda súhlas španielskeho Senátu s obmedzením katalánskej autonómie, aby v regióne mohla obnoviť ústavný poriadok.

„Katalánsko je neoddeliteľnou súčasťou Španielska a Spojené štáty podporujú ústavné opatrenia španielskej vlády, ktoré majú udržať Španielsko silné a jednotné,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová.

MZV: Rešpektujte princíp teritoriálnej integrity Španielska

Slovenským partnerom je výlučne španielska vláda, vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR po tom, ako regionálny katalánsky parlament schválil nezávislosť pre tento región.

„Je potrebné rešpektovať platný právny rámec určený španielskou ústavou a zákonmi a tiež princíp teritoriálnej integrity krajiny. Naším partnerom je výlučne španielska vláda. Za najlepší nástroj na riešenie problémov v demokratickej spoločnosti považujeme dialóg založený na rešpektovaní princípov právneho štátu. Veríme, že sa situáciu podarí čo najrýchlejšie deeskalovať“, informoval hovorca ministerstva zahraničia Peter Susko.

Tusk: Pre EÚ sa nič nemení

Pre Európsku úniu sa po hlasovaní katalánskeho parlamentu o nezávislosti nič nemení a jediným partnerom pre dialóg zostáva Španielsko. Na twitteri to uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk. Ide o prvú reakciu z horných poschodí EÚ na krok regionálneho parlamentu, ktorý schválil rezolúciu o katalánskej nezávislosti.

„Dúfam, že španielska vláda dá prednosť sile argumentu pred argumentom sily,“ doplnil na twitteri šéf summitov EÚ.

Predstavitelia Európskej únie sa v minulých dňoch a týždňoch k dianiu v Španielsku vyjadrovali len neradi a zdržanlivo. Opakovane ale upozorňujú na potrebu udržania vlády práva a zdôrazňujú, že Madrid má právo na svojej strane.

Brusel ako mediátor

Katalánski zástancovia samostatnosti sa pritom neúspešne snažili zaistiť si práve EÚ ako sprostredkovateľa v dialógu s madridskú vládou. Situáciou sa príliš nezaoberali ani šéfovia štátov a vlád európskeho bloku na svojom poslednom summite minulý týždeň.

Katalánsko smerovalo k vyhláseniu nezávislosti od začiatku mesiaca, kedy sa napriek odporu centrálnej vlády konalo v regióne referendum, v ktorom sa väčšina hlasujúcich vyslovila pre odtrhnutie od Španielska; hlasovať však prišlo len 43 percent registrovaných voličov.

Nemecko má obavy

Nemecká vláda neuznáva deklaráciu o vytvorení samostatného Katalánska. Berlín vo svojom oficiálnom stanovisku ku kroku katalánskeho parlamentu tiež vyjadril podporu španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi k zabezpečeniu a obnoveniu ústavného poriadku.

Spolková vláda sleduje s obavami vyhrotenú situácie vyvolanú „ďalším porušovaním ústavy katalánskym parlamentom“, uviedla hovorkyňa vlády Nemecka Steffen Seibert.

„Suverenita a územná celistvosť Španielska zostávajú nedotknuteľné,“ zdôraznil v Berlíne s tým, že Katalánsko s jednostranne vyhlásenou nezávislosťou porušuje tieto princípy. „Spolková vláda takto vyhlásenú nezávislosť neuznáva“, stojí v prehlásení.

Nemecká vláda tiež „podporuje jasný postoj španielskeho ministerského predsedu v otázke zabezpečenia a obnovy ústavného poriadku“. Berlín tiež vyjadril nádej, že účastníci diskusie využijú všetky možnosti dialógu a zníženia napätia.

Škótski separatisti Kataláncov chápu

Britská, talianska aj francúzska vláda oznámili, že neuznávajú rezolúciu o vytvorení samostatného Katalánska. Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej vo vyhlásení uviedol, že rezolúcia je založená na ľudovom hlasovaní, ktoré španielsky ústavný súd označil za nelegálne, a vyslovil sa pre zachovanie jednoty krajiny.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron novinárom povedal, že španielsky premiér Mariano Rajoy má jeho podporu a zostáva jeho jediným španielskym politickým partnerom.

Naproti tomu škótska separatistická vláda uviedla, že postoj katalánskej vlády chápe a rešpektuje ju. „Kým Španielsko má právo sa proti nezávislosti (Katalánska) postaviť, katalánsky ľud musí mať právo určiť si svoju vlastnú budúcnosť,“ uviedla vo vyhlásení Fiona Hyslopová, ktorá má v škótskej vláde na starosti zahraničnú politiku.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #reakcie #nezávislosť Katalánska #katalánska kríza