Od začiatku roka podľa Kyjeva prišlo v Donbase o život 162 vojakov

Objavili správy, že americká vláda znovu zvažuje dlho zavrhovanú možnosť dodávať Ukrajine bojové zbrane.

28.10.2017 09:31
ukrajina, donecko, donbas Foto: ,
Študent vojenskej školy počas osláv Dňa zástavy v Donecku.
debata (122)

Už 162 ukrajinských vojakov bolo od začiatku tohto roka zabitých v potýčkach s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny, nehľadiac na prímerie. Uviedol to predseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij ako argument, prečo by Spojené štáty mali Ukrajine dodávať aj smrtiace zbrane.

Kyjev tvrdí, že v Donbase čelí ruskej agresii, zatiaľ čo Moskva popiera akékoľvek zapojenie do konfliktu, ktorý si za tri roky vyžiadal viac ako 10 000 životov.

„Ruská agresia na východe Ukrajiny v poslednej dobe silnie. Len za posledné dva mesiace prišlo o život desať ukrajinských vojakov a zranenia utrpelo 70 ďalších. Od začiatku roka je mŕtvych 162,“ povedal Parubij zvláštnemu splnomocnencovi USA pre Ukrajinu Kurtovi Volkerovi.

Spojené štáty sa doteraz, rovnako ako Británia a niektoré ďalšie západné krajiny, obmedzovali na podporu ukrajinskej armádny logisticky, výcvikom a dodávkami vojenského materiálu. V auguste sa však objavili správy, že americká vláda znovu zvažuje dlho zavrhovanú možnosť dodávať Ukrajine bojové zbrane, vrátane protitankových a protilietadlových rakiet, a to ako výraz rastúcej nespokojnosti s ruským zasahovaním na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac varoval, že „dodávky zbraní do oblasti konfliktu nepomôžu zmiereniu, ale situáciu jedine zhoršia“. Americké zbrane podľa Putina nijako nezmenia situáciu na východe Ukrajiny, len zväčšia počet obetí.

Šéf Kremľa súčasne varoval, že povstalci v Donecku a Luhansku majú zbraní dosť, a to aj ukoristených u nepriateľa – a je možné, že tieto zbrane pošlú aj do iných konfliktných oblastí. Ruské médiá si Putinova slová vyložili ako jasné varovanie Američanom.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #kríza na Ukrajine #ukrajinská kríza #Donecko