Voľby na Islande vyhrali konzervatívci, zostaviť vládu bude ťažké

Predchádzajúci kabinet premiéra Gunnlaugssona padol vlani v apríli kvôli škandálu okolo takzvaných panamských dokumentov.

29.10.2017 08:48 , aktualizované: 17:07
Benediktsson, island Foto: ,
Predčasné voľby vyhlásil Island po tom, ako sa rozpadla vládna koalícia bývalého premiéra Sigmundura Gunnlaugssona.
debata

Sobotňajšie predčasné parlamentné voľby na Islande vyhrala podľa konečných oficiálnych výsledkov konzervatívna Strana nezávislosti doterajšieho premiéra Bjarniho Benediktssona (v úrade ako zastupujúci premiér od januára 2017, pozn. red.).

Utrpela ale značné straty. Kto bude ostrovnej krajine v najbližších rokoch vládnuť, zostáva podľa agentúry AP nejasné. Do parlamentu sa dostal rekordný počet ôsmich strán.

Piráti stratili, Vidreisn prepadla

Strana nezávislosti premiéra Benediktssona získala vo voľbách len 25 percent hlasov, čo je zatiaľ druhý najhorší výsledok v histórii strany. Jej doterajší koaličný partner, liberálna strana Vidreisn (Reforma), skončila na poslednom mieste. Tretia strana koalície Jasná budúcnosť, ktorej odchod z vlády predčasné voľby vyvolal, sa do zákonodarného zboru nedostane vôbec.

Na druhom mieste so 17 percentami hlasov vo voľbách skončilo ľavicovo-zelené hnutie, ktoré vedie obľúbená politička Katrine Jakobsdóttirová. Treťou najúspešnejšou stranou sa stala Sociálnodemokra­tická aliancia. Pirátska strana, ktorá v minulých voľbách využila vlnu kritiky establišmentu a skončila tretia, teraz obsadila až šiestu priečku.

Možná štvorkoalícia

Zo zverejnených konečných výsledkov vyplýva, že do najstaršieho zákonodarného zboru v Európe Althingi sa dostala ešte Pokroková strana, Stredová strana bývalého premiéra Sigmundura Davida Gunnlaugssona a Ľudová strana.

Ak by sa vytvorila koalícia ľavicovo-zeleného hnutia, Sociálnodemokra­tickej aliancie, Pirátskej strany a Pokrokovej strany dosiahla by na väčšinu kresiel v parlamente, teda 32 zo 63, napísala agentúra Reuters. Podľa tradície prezident však zrejme poverí zostavením vlády lídra strany, ktorá získala najviac hlasov.

V parlamente tak po voľbách zasadne osem politických zoskupení, čo podľa analytikov svedčí o pokračujúcom rozčarovaní Islanďanov z tradičných politických strán po finančnom krachu krajiny v roku 2008.

Druhé za necelý rok

Sobotňajšie predčasné voľby boli na Islande už druhé za necelý rok. V septembri ich vyhlásil ministerský predseda Benediktsson potom, čo sa rozpadla ním vedená koaličná vláda. Dôvodom rozpadu bol fakt, že sa jeho otec zastal usvedčeného násilníka a premiér sa to údajne snažil zatajiť.

Predchádzajúci kabinet premiéra Gunnlaugssona (v úrade od mája 2013 do apríla 2017, pozn. red.) padol vlani v apríli kvôli škandálu okolo takzvaných panamských dokumentov, ktoré odhaľovali praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov a v ktorých figurovalo tiež premiérovo meno. S novou stranou ale Gunnlaugsson teraz oslavuje politický návrat.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Island