Puigdemont je v Belgicku, podľa médií chce požiadať o azyl

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont odišiel v pondelok s piatimi členmi svojej vlády do Bruselu potom, čo španielska prokuratúra obvinila vedenie regiónu zo vzbury a ďalších trestných činov. Dôvody odchodu oficiálne nie sú známe. Televízna stanica La Sexta s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že plánujú v Belgicku požiadať o politický azyl. Jeho možné udelenie už v nedeľu odmietol belgický premiér Charles Michel.

30.10.2017 07:47 , aktualizované: 21:38
katalansko Foto: ,
Dieťa na ramenách svojho otca počas zhromaždenia v Barcelone na podporu nezávislosti Katalánska.
debata (186)

„Môžem potvrdiť, že Carles Puigdemont, ktorý je teraz v Belgicku, ma menoval svojim právnym zástupcom,“ povedal Reuters advokát, ktorý v minulosti hájil proti vydaniu do Španielska niektorých členov baskickej teroristickej skupiny ETA. „Som jeho advokátom pre prípad, že by ma potreboval,“ dodal Beckaert s tým, že pre Puigdemonta žiadnu žiadosť nepripravuje.

Podľa časti španielskych médií odišiel Puigdemont rokovať o podpore pre nezávislosť Katalánska s flámskymi nacionalistami usilujúcimi o rozdelenie Belgicka. Spomínaná televízie či web denníka El Periodic však uvádzajú, že cieľom katalánskych politikov je zostať v exile.

Španielske ministerstvo vnútra podľa denníka El País o ich pobyte v Belgicku vie. Podľa úradu to nepredstavuje žiadny problém, horšie by vraj naopak bolo, keby sa Puigdemont a ministri naďalej snažili pôsobiť v Barcelone vo svojich bývalých funkciách, ktoré Madrid zrušil v piatok.

Poslanec katalánskeho parlamentu Lluís Llach z Puigdemontovej separatistickej koalície Spoločne pre áno (JXSí) na Twitteri napísal, že „premiér (katalánskej) republiky je v exile“, čo by podľa neho mala Európa vnímať ako jasnú vinu španielskej vlády.

Puigdemont zamieril do Bruselu deň potom, čo belgický štátny tajomník pre azylové a migračné otázky Theo Francken uviedol, že by mohol belgické úrady požiadať o azyl. Premiér Michel krátko nato slová politika z flámskej nacionalistickej strany korigoval a uviedol, že poskytnutie azylu „absolútne nie je na programe dňa“ a vyzval Franckena, aby „neprilieval olej do ohňa“. Belgicko síce zaujalo voči španielskej vláde kritický postoj po policajnom zásahu pri referende o nezávislosti, rovnako ako ostatné krajiny Európskej únie však nemieni uznať nezávislosť Katalánska založenú na porušení španielskej ústavy.

Španielska prokuratúra obvinila katalánske vedenie zo vzbury

Španielska prokuratúra obvinila zosadenú katalánsku vládu a vedenie rozpusteného katalánskeho parlamentu zo vzbury. Dôvodom sú ich snahy o nezávislosť Katalánska.

Oznámil to španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza na tlačovej konferencii. Medzi obvinenými je bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, bývalý podpredseda jeho vlády Oriol Junqueras a ďalší členovia kabinetu, ktorých Madrid v piatok kvôli snahám o nezávislosť odvolal.

Prokuratúra navrhla obžalovať politikov z niekoľkých trestných činov. Najvyšší trest hrozí za vzburu, a to až 30 rokov väzenia, ak je ale neozbrojená je maximálny trest 25 rokov väzenia. Obvinenie sa týka okrem iného toho, že katalánski politici v piatok umožnili v regionálnom parlamente schválenie rezolúcie o nezávislosti Katalánska. Rezolúcia je ale podľa právnikov neplatná.

Vyhlásenie nezávislosti odporuje španielskej ústave, a rezolúcia navyše odkazuje na zákony o referende a zákony o prechode k nezávislosti, ktoré nie sú na základe verdiktov ústavného súdu platné.

Niektorí zosadení úradníci napriek zákazu pracujú

Dva dni po zosadení katalánskej regionálnej vlády a rozpustení parlamentu ovládaného separatistami začne v tomto autonómnom regióne preberanie kontroly nad úradmi Madridom. Nútená správa má trvať prinajmenšom do regionálnych volieb, ktoré španielsky premiér Mariano Rajoy stanovil na 21. decembra.

Rajoy o obmedzení katalánskej autonómie rozhodol v piatok. Zosadenie tamojšej vlády a rozpustenie parlamentu oznámil po tom, čo katalánsky zákonodarný zbor ten istý deň schválil rezolúciu o vytvorení samostatnej katalánskej republiky a čo krátko nato odhlasoval Senát (horná komora španielskeho parlamentu), že Madrid môže autonómiu Katalánska obmedziť.

Tieto opatrenia oficiálne vstúpili do platnosti v sobotu po tom, čo bola ešte v noci uverejnená v úradnom vestníku. Rajoy formálne prevzal funkcie predsedu a podpredsedu katalánskej vlády, výkonom väčšiny ich kompetencií ale poveril podpredsedníčku španielskej vlády Sorrayu Sáenzovú.

Katalánsky líder Puigdemont môže opäť kandidovať, ak nepôjde do väzenia

Nejasný zostáva osud katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta. Podľa médií by španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza mohol už v pondelok nariadiť jeho zatknutie, pretože sa chystá zosadenú katalánsku vládu tento týždeň obviniť zo vzbury. Ak súd Puigdemonta uzná za vinného z tohto trestného činu, hrozí mu až 30 rokov väzenia.

V sobotňajšom televíznom prejave dal Puigdemont na vedomie, že svoje odvolanie neuznáva. Vyzval pritom stúpencov nezávislosti na pokojný „demokratický“ odpor a vyhlásil, že chce ďalej pracovať na založení „slobodnej krajiny“.

Španielsky minister zahraničia Alfonso Dastis uviedol, že katalánsky líder môže znovu kandidovať v decembrových voľbách za predpokladu, že nepôjde do väzenia. Dastis sa tak vyjadril v nedeľu na veľkom zhromaždení v Barcelone na podporu jednoty Španielska. Katalánsky prezident Carles Puigdemont musel odstúpiť po tom, čo Madrid siahol odštiepeneckému regiónu na autonómiu pre jeho vyhlásenie nezávislosti.

„Neberieme Katalánsku autonómiu. Iba ju znovuzavádzame,“ povedal Dastis pre televíznu stanicu Sky News. „Uvedomia si, že nemôžu robiť niečo bez dodržiavania zákonov a uzurpovať si moc.“

Zosadený katalánsky minister chce pokračovať v úrade

Jeden z katalánskych ministrov zosadených cez víkend ráno dorazil do práce, lebo chce ďalej vykonávať svoj úrad. Čoskoro za ním prišli policajti, ktorí ho varovali, že sa vystavuje trestnému stíhaniu.

Pred budovou katalánskeho ministerstva pre územný rozvoj sa zhromaždila asi dvadsiatka ľudí na podporu šéfa rezortu. Ten nakoniec budovu za potlesku prítomných opustil, novinárom však povedal, že v práci bude pokračovať, informoval denník La Vanguardia.

Zosadený katalánsky minister pre územný rozvoj Josep Rull na twitteri zverejnil aktuálnu fotografiu zo svojej kancelárie s výtlačkom katalánskych novín. „Som v kancelárii, pokračujem vo výkone funkcie, ktorú mi zveril katalánsky ľud,“ napísal Rull.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoid v rozhovore v španielskej televízii Telecinco uviedol, že zosadení katalánski ministri si môžu prísť do kancelárií po svoje veci. Pokiaľ budú pokračovať vo výkone funkcie, vystavujú sa podľa Zoid trestnému stíhaniu. Katalánska polícia dostala pokyny, že zosadeného ministra má do úradu sprevádzať, keď si pôjde po veci.

Do úradu sa ráno dostavil tiež zosadený generálny tajomník katalánskeho ministerstva vnútra César Puig, ktorý však po niekoľkých minútach zase odišiel. Uviedol pritom, že sa „necíti byť odvolaný“ a že odvolať ho môže len „jeho vláda“.

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont na sociálnych sieťach zverejnil fotografiu s výhľadom zo svojej kancelárie a pod snímku napísal „Dobrý deň“. Nie je však jasné, či obrázok pochádza z dneška. Podľa katalánskych médií nikto premiéra nevidel vchádzať do budovy vlády. Okolo nej sú bezpečnostné zábrany a katalánski policajti.

Do práce ráno dorazila aj predsedníčka rozpusteného regionálneho parlamentu Carme Forcadellová. Podľa zdrojov z parlamentu vraj bude predsedať do decembrových volieb takzvanému stálemu parlamentnému zastúpeniu. To má byť za normálnych okolností podľa katalánskej legislatívy pracovným orgánom rozpusteného zákonodarného zboru do volieb.

V Katalánsku začal prvý pracovný deň, keď sú regionálne štátne úrady pod priamou správou španielskej vlády. Madrid v sobotu prevzal vedenie tohto autonómneho regiónu kvôli snahám katalánskej vlády o nezávislosť.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Španielsko #Brusel #madrid #Belgicko #Katalánsko #Carles Puigdemont