Súd poslal obvinených Manaforta s Gatesom do domáceho väzenia

Bývalí členovia volebného štábu Donalda Trumpa Paul Manafort a Rick Gates v pondelok pred washingtonským súdom popreli, že by sa pri inkasovaní miliónových čiastok z Ukrajiny dopustili finančných machinácií a podvodov a klamali americké úrady. Vo všetkých dvanástich bodoch obvinení vinu odmietli. Súd rozhodol, že do zloženia mnohomiliónovej kaucie budú v domácom väzení. Pojednávanie má pokračovať vo štvrtok.

30.10.2017 13:55 , aktualizované: 21:17
Paul Manafort Foto: ,
Bývalý manažér kampane Donalda Trumpa Paul Manafort sa skrýva v automobile, opúšťajúc svoj dom vo Virgínii.
debata (32)

Manafort bol obvinený z dvanástich trestných činov: klamanie daňových a justičných úradov, sprisahanie proti štátu, pranie špinavých peňazí, daňové úniky, pôsobenie v prospech cudzieho štátu bez registrácie a siedmich prípadov zatajovania účtov v zahraničných bankách. Platby prijímal cez tajné kontá na Cypre, v karibskom ostrovnom štáte Svätý Vincent a Grenadíny a na Seychelách. Prešlo tadiaľ podľa obvinenia 75 miliónov dolárov, viac ako 18 miliónov sa Manafortovi podarilo „vyprať“.

V žalobe americká prokuratúra neuvádza žiadne informácie o väzbách obvinených alebo Trumpovho štábu na Rusko, ktoré Washington viní zo zasahovania do minuloročných prezidentských volieb v USA. Biely dom podľa agentúry AP s uspokojením vzal na vedomie, že aféry okolo volebného zasahovania sa kauza netýka.

Manafortov obhajca Kevin Downing v pondelok pred súdom odmietol obvinenia ako smiešne a povedal, že Manafort sa na Ukrajine snažil o presadzovanie demokracie a zblíženie so Západom. Jeho spolupráca s Kyjevom vraj navyše skončila v roku 2014, dva roky predtým, než prijal angažmán vo vedení Trumpovho štábu.

Súd vyhovel žiadosti žalobcov a poslal Manaforta aj Gatesa do domáceho väzenia. Zotrvajú v ňom do zloženia kaucie, o ktorej podmienkach súd ešte s konečnou platnosťou nerozhodol. Jej výška však bude podľa agentúry AP desať miliónov dolárov pre Manaforta a päť pre Gatesa.

Ak súd uzná ich vinu v plnom rozsahu, môžu byť odsúdení až na 80 rokov väzenia v prípade šesťdesiatosem­ročného Manaforta a na 70 rokov v prípade šesťdesiatjeden­ročného Gatesa.

Prípad súvisí s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do amerických volieb

Niekdajší manažér kampane terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort sa v pondelok vydal do rúk Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

FBI sa vydal tiež Manafortov bývalý obchodný spoločník Rick Gates. Zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý kauzu objasňuje, následne oznámil, že veľká porota dvojicu obvinila okrem iného z konšpirácie proti Spojeným štátom a z daňových deliktov. Samotnej volebnej kampane Donalda Trumpa, ktorú Manafort štvrť roka riadil, sa obvinenia nijako netýkajú. Trump v minulosti opakovane akúkoľvek spoluprácu s Moskvou počas volebnej kampane odmietol.

Obvinenia voči Manafortovi napríklad zmieňujú, že Manafort spolu so svojím spoločníkom Gatesom cez svoje služby pre ukrajinských činiteľov získali desiatky miliónov dolárov a že peniaze od roku 2006 až najmenej do minulého roka prali cez mnoho amerických i zahraničných spoločností.

Manafort, ktorý je obvinený aj z toho, že sa v USA neregistroval, keď poskytoval lobbovacie služby zahraničným činiteľom, využíval svoj majetok na okázalý spôsob života, dane z príjmov však neplatil, uvádza vyhlásenie.

Prípad súvisí s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Obvinený Papadopoulos z Trumpovho štábu mal údajne kontakty s Ruskom

Americký právnik George Papadopoulos je zatiaľ jediným členom predvolebného štábu Donalda Trumpa, z ktorého obvinenia sú zrejmé možné väzby na Rusko. Upozornila na to agentúra AP. Papadopoulos bol podľa pondelkových správ začiatkom októbra obvinený z klamaní agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). K činu sa priznal.

Papadopoulosa obvinil zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorého úlohou je zistiť rozsah údajného ruského zasahovania do minuloročných prezidentských volieb v USA. Agenti FBI, ktorým klamal, boli členmi Muellerovho vyšetrovacieho tímu. Papadopoulos mal v Trumpovom volebnom štábe na starosti styky so zahraničím, priamy prístup k budúcemu prezidentovi ale údajne nemal.

Okrem Papadopoulosa boli dnes obvinení aj bývalí vedúci predstavitelia Trumpovho volebného štábu Paul Manafort a Rick Gates. S Ruskom ani Trumpovou vládou ale nemá ich obvinenie žiadnu súvislosť, čo podľa agentúry AP v Bielom dome prijali s uľahčením.

Pri výsluchu v FBI sa Papadopoulos priznal, že mal kontakty s nemenovaným zahraničným „profesorom“, ktorý mal mať informácie o kompromitujúcich materiáloch na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovú. Išlo údajne o „tisíce súborov elektronickej pošty“. Papadopoulos tvrdil, že sa so svojím zahraničným kontaktom zišiel predtým, než sa pripojil k Trumpovmu volebnému štábu. Vyšetrovatelia ale zistili, že to bolo až potom.

Identita údajného „profesora“ zostáva zahalená tajomstvom, mal byť údajne z Londýna. Na stretnutí bola vraj prítomná ešte istá Ruska, ktorá mala Papadopoulospovi ponúkať kontakty s Moskvou s možnosťou koordinácie budúcej zahraničnej politiky USA a Ruska.

Už v sobotu televízia CNN informovala, že tím amerických vyšetrovateľov pod vedením Roberta Muellera, ktorý úlohu Ruska počas volieb preveruje, dospel k vypracovaniu prvých obvinení.

Denník The New York Times o prípade Manaforta napísal, že Mueller žiadal aj vydanie Manafortovho bývalého spoločníka Gatesa. Jeho meno bolo podľa denníka prepojené s Manafortovou firmou založenou na Cypre, cez ktorú Manafort prijímal platby od obchodníkov a politikov z východnej Európy. Ďalšie účty mal Manafort v karibskom ostrovnom štáte Svätý Vincent a Grenadíny a na Seychelách. Cez tajné kontá v cudzine prešlo podľa obvinenia 75 miliónov dolárov, viac ako 18 miliónov sa Manafortovi podarilo „vyprať“.

Manafort podľa skorších zistení médií zrejme už v roku 2005 vypracoval tajnú stratégiu, ktorá mala v prospech ruského prezidenta Vladimira Putina ovplyvniť politiku, obchody a spravodajstvo v USA, Európe a v bývalých sovietskych republikách. Z objavených dokumentov vyplýva, že Manafort pracoval pre ruského miliardára Olega Deripasku.

Biely dom poprel, že by sabotoval Muellerovo vyšetrovanie

Biely dom v pondelok energicky poprel špekulácie, že by milosťou či iným spôsobom zasahoval do vyšetrovania vedeného osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom. Úvahy o možnom zásahu prezidenta sa objavili po pondelkovom oznámení, že Mueller obvinil troch členov bývalého volebného štábu Donalda Trumpa zo závažných zločinov.

Obvinení boli Paul Manafort, Rick Gates a Georges Papadopoulos, ktorí sa rôznym spôsobom zapojili do aktivít volebného štábu budúceho prezidenta – prvý ho tri mesiace viedol, druhý bol zástupcom a tretí sa venoval kontaktom s cudzinou.

Obvinenia, ktoré padli, spoluprácu Bieleho domu s Muellerovým tímom nijako neovplyvnia, oznámil agentúre Reuters nemenovaný činiteľ prezidentskej kancelárie. „Biely dom naďalej spolupracuje,“ uviedol. Rovnaké ubezpečenie dnes zaznelo aj v televízii CNN z úst člena Trumpovho právneho tímu Jaye Sekulowa.

Pred zásahmi Bieleho domu do vyšetrovania, najmä pred prípadným omilosteniami troch obvinených mužov, v pondelok Trumpa varovali demokratickí poslanci Kongresu. Senátor Mark Warner upozornil, že akákoľvek podobná akcia prezidenta by bola neprijateľná a vyvolala by „okamžitú reakciu oboch politických strán v Kongrese“.

Chceli kompromitujúce fakty o Clintonovej

Trumpovu kampaň Manafort opustil vlani v auguste pre správy médií, že od proruskej strany niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča utajene prijal niekoľko miliónov dolárov.

Ešte počas svojho pôsobenia vo volebnej kampani sa Manafort spolu s Trumpovým synom Donaldom mladším a Trumpovým zaťom Jaredom Kushnerom stretol s ruskou právničkou Nataliou Veselnickou, od ktorej čakali kompromitujúce informácie o demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej.

Manafort s Gatesom by ešte v pondelok mali predstúpiť pred súd, kde na nich obvinenie formálne vznesú. Má sa tak stať v 18:30 SEČ.

K čerstvým obvineniam svojho bývalého spolupracovníka, ktorý tiež dlho pôsobil ako stratég Republikánskej strany, sa prezident vyjadril na Twitteri.

„Prepáčte, ale je to rok, čo Paul Manafort pracoval v Trumpovej kampani. Prečo sa nezameriavajú na podfukársku Hillary (Clintonovou) a demokratov?“ napísal prezident. V skoršom tweete poznamenal, že reči o ruskej stope sa vedú v čase, keď sa republikáni snažia presadiť „historickú“ daňovú reformu. „Je to náhoda? NIE JE,“ napísal šéf Bieleho domu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #Paul Manafort #Rick Gates