Rakúske strany rokujúce o vláde sa zhodli na škrtoch v rozpočte

Strany rokujúce o zostavení budúcej rakúskej vlády vidia značný priestor pre úspory, ktoré by umožnili plánované zníženie daní. Po pondelkovom druhom kole rokovaní to uviedli zástupcovia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) designovaného kancelára Sebastiana Kurza a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), informovala agentúra APA.

30.10.2017 20:20
Sebastian Kurz Foto: ,
Designovaný rakúsky kancelár Sebastian Kurz.
debata (1)

Konzervatívni ľudovci doterajšieho ministra zahraničia, tridsaťjedenročného Kurza zvíťazili v polovici októbra v predčasných parlamentných voľbách. K rokovaniam o vytvorení budúcej koalície prizvali protiimigračnú a protiislamskú FPÖ, ktorá rovnako ako oni sľubovala pred hlasovaním voličom zníženie daní.

Veľká časť úspor vznikne lepšou organizáciou štátnej správy, uviedla po pondelkovom rokovaní generálna tajomníčka ÖVP Elisabeth Köstingerová. Aj podľa podpredsedu FPÖ a niekdajšieho neúspešného kandidáta na prezidenta Norberta Hofera sú možnosti úspor značné. Konkrétne návrhy, v ktorých oblastiach by sa mali výdavky štátneho rozpočtu znížiť, ale ani jeden z nich neuviedol.

Bilanciu doterajších rozhovorov zverejnia v piatok predsedovia oboch strán – Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strach. Doteraz boli ale rokovania „veľmi, veľmi dobré“, povedal v pondelok Hofer. Vládu chcú ľudovci so Slobodnými, ktorých mnohí odborníci označujú za pravicových populistov, uzavrieť do Vianoc.

Slobodní boli vo vláde zatiaľ iba dvakrát. Prvýkrát v 80. rokoch minulého storočia sa sociálnou demokraciou (SPÖ) a po roku 2000 práve s ÖVP. V druhom prípade kvôli ich účasti vo vláde krajiny vtedajšej Európskej únie uvalili na Rakúsko sankcie, ku ktorým sa pripojilo aj vtedy ešte nečlenské Česko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #znižovanie daní