ANALÝZA: Kurdský líder Barzání odchádza a ostáva

Kurdský líder Masúd Barzání mnohých možno prekvapil. Končím ako prezident kurdskej autonómie, dalo by sa zhrnúť do jednej vety jeho nedeľňajšie oznámenie v miestnej televízii. Pritom ešte 12. júla ako hlava autonómie prikázal ústrednej volebnej komisii začať s prípravou na hlasovanie určené pôvodne na 1. novembra, čo sa však z "technických" a "bezpečnostných príčin" a "kvôli politickej kríze" neuskutočnilo. Dnes je jasné, že Kurdi budú voliť prezidenta aj parlament o osem mesiacov neskôr.

31.10.2017 13:00
Masúd Barzání Foto: ,
Masúd Barzání.
debata (2)

„Barzání však neopúšťa politickú scénu,“ povedal pre AP jeho poradca Hemín Havrámi citovaný aj portálom Regnum. Podľa jeho slov ostáva vo vedení autonómie. Aj keď po referende z 25. septembra musel ustúpiť na nátlak nielen Bagdadu, ale hlavne svetových globálnych politických hráčov. V tejto súvislosti nezabudol Barzání nielen Kurdom pripomenúť, že vláda v Bagdade by „očistila“ sporné územie, aj keby sa plebiscit nekonal. Referendum vraj poslúžilo iba ako zámienka na destabilizáciu v kurdskej autonómii. Ústup zo spomínaného územia v noci z 15. na 16. októbra Barzání opätovne charakterizoval ako „obrovskú zradu“.

„Prekvapilo nás aj to, že šiitské oddiely, ktoré Washington považuje za teroristické, použili počas útokov na Kirkúk a ďalšie oblasti tanky Abrams, ako aj zbrane vyrobené v USA. Kurdi si teraz kladú otázku, či vedel Washington o plánoch Bagdadu a prečo nezabránil útokom,“ povedal pred kamerami kurdský líder.

V prejave, podľa očakávania, zároveň zopakoval, že Kurdi nechcú krviprelievanie a uprednostňujú riešenie problémov formou dialógu. „Ak však chcú vojnu (v Bagdade – poz. red.), tak volíme smrť a nedopustíme aby našu česť pošpinili,“ zaznelo z úst vo funkcii končiaceho prezidenta, ale nie ambiciózneho politika, ktorý má za sebou bohaté politické skúsenosti a napriek kritike má na svojej strane aj nemálo Kurdov.

Mnohí si dnes kladú otázku, prečo sa jeden z najskúsenejších politikov na Blízkom východe odmietol popasovať s následkami podľa výsledkov takého presvedčivého plebiscitu o nezávislosti irackého Kurdistanu? Na koho doma, ale aj v zahraničí sa Barzání spoliehal, keď bolo jasné, že referendum a zápas za i proti destabilizujú situáciu v Iraku? A navyše, ako pripomína aj politológ Stanislav Tarasov, v Erbile ešte v septembri vedeli, že Kásim Sulejmání, veliteľ iránskych elitných jednotiek Kuds, sa dohodol s lídrami kurdskej strany Vlastenecký zväz Kurdistanu, opozične zameraného voči Barzánímu, na stiahnutí kurdských milícií – pešmergov – zo strategického Kirkúku. Barzání mal proti sebe aj Džalála Tálabáního, dlhoročného politické konkurenta. Na poslednú chvíľu sa k Barzánímu obrátil chrbtom a turecký prezident Recep Erdogan, ktorému v roku 2015 pomohol práve Barzání dosiahnuť prímerie s Kurdskou stranou práce. Rátal aj s pomocou USA, ktoré sa usilujú o oslabenie rastúceho iránskeho vplyvu v Iraku. Napokon Erbil podporil iba Izrael a Ankara, Damask aj samotný Bagdad boli proti. Existujú špekulácie, že sa Barzání pokúšal v Erbile o prevrat.

„Barzání a Tálabání tancujú v Erbile iba s tými, ktorých potrebujú v konkrétnom momente. Zatiaľ čo ich partneri tancujú v mene svojich cieľov,“ charakterizuje vývoj turecký denník Akşam. Zároveň upozornil, že „nech to už je akokoľvek, Barzání teraz buduje náhradné politické predmostie a nazýva zradcov, ktorí odovzdali bez boja Kirkúk“. Podľa novín Al Arabíja, po tom, čo sa stalo, vraj nie je teraz jasné, akú úlohu budú hrať Kurdi v riadení Iraku. A podľa kuvajtského periodika Al Rai Kuvait nielen tam.

„Nie je síce jasné, čo budú ďalej robiť Kurdi v Turecku, Iráne a Sýrii, ale je jasné, že premeny regiónu sú nemenné a irackí Kurdi budú presadzovať ciele, ktoré jasne naznačilo referendum z 25. septembra,“ dodávajú noviny.

Podľa mnohých blízkovýchodných odborníkov je iracká kríza natoľko hlboká, že dosiahnuť jednotu krajiny, ktorá vznikla v roku 1920 po rozpade Osmanskej ríše, je prakticky nemožné. Potvrdzuje to oprávnený predpoklad, že v Iraku sa schyľuje k novému kolu nekompromisnej geopolitickej hry.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #Barzání