Útok na Manhattane: Osem mŕtvych, uzbecký prezident kondoloval Trumpovi

Americká polícia v utorok postrelila a zadržala dvadsaťdeväťročného muža, ktorý s prenajatou nákladnou dodávkou zabil osem ľudí a najmenej 11 ďalších zranil na newyorskom chodníku pre peších a cyklistov.

31.10.2017 21:57 , aktualizované: 01.11.2017 11:06
New York, terorizmus, útok Foto:
Útočník podľa dostupných informácií do ľudí vrážal autom.
debata

Úrady vyšetrujú útok, ktorý podľa médií spáchal Uzbek Sayfullo Saipov, ako teroristický čin. Medzi mŕtvymi je podľa úradov päť Argentínčanov a Belgičan. Prezident Donald Trump v súvislosti s krviprelievaním vyhlásil, že USA nesmú dovoliť teroristom z organizácie Islamský štát (IS) dostať sa na americké územie a nariadil ďalej pritvrdiť v previerkach migrantov.

Experti zabezpečujú dôkazy na mieste nárazu...
Záchranári nakladajú do sanitky muža zraneného...
+1Zničené bicykle na cyklistickom chodníku, kde...

Páchateľ s prenajatým pick-upom vošiel na cestu vedúcu oddelene pozdĺž West Side Highway, rušnej ceste lemujúce západné pobrežie Manhattanu. Počas viac ako kilometrovej cesty na chodníku zrážal cyklistov a chodcov, načo narazil do školského autobusu, vybehol z auta a podľa svedkov arabsky zvolal Alláhu akbar (Boh je veľký). Pri sebe mal podľa polície paintbalovú a vzduchovú pištoľ. Podľa agentúry AP je po operácii vo vážnom stave, lekári však predpokladajú, že prežije.

Kondolencia Trumpovi

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev poslal svojmu americkému náprotivkovi Donaldovi Trumpovi kondolenciu, v ktorej vyjadril ľútosť nad útokom uzbeckého občana v New Yorku. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Uzbecké úrady bez bližších podrobností oznámili, že preverujú správy, podľa ktorých za útokom stál Uzbek. Ten bol pri policajnom zásahu postrelený, podľa lekárov ale prežije.

Podľa argentínskeho ministerstva zahraničia zomrelo päť ľudí z mesta Rosario v centrálnej Argentíne, ktorí prišli do New Yorku osláviť 30. výročie svojho vysokoškolského absolutória. O jednej mŕtve osobe pochádzajúcej z Belgicka informoval belgický vicepremiér. Občania oboch krajín sú podľa úradov aj medzi zranenými. Polícia zatiaľ identitu ani národnosť obetí nezverejnila.

Zábery z miesta útoku priniesla televízna stanica CNBC. Video je v anglickom jazyku.

„Nesmieme dovoliť ISIS vrátiť sa alebo vstúpiť do našej krajiny po tom, čo sme ich porazili na Blízkom východe a inde. Dosť!“ napísal s použitím skratky pre Islamský štát na twitteri Trump, ktorý vyslovil sústrasť obetiam „teroristického činu“. Neskôr dodal, že nariadil ministerstvu vnútornej bezpečnosti ešte sprísniť „extrémny preverovanie“ migrantov mieriacich do Spojených štátov.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo oznámil, že štát v deň halloweenskych osláv posilnil bezpečnostné opatrenia na rušných miestach ako sú letiská či mosty. „New York je medzinárodným symbolom slobody a demokracie a my sa nenecháme zastrašiť,“ uviedol Cuomo v reakcii na čin. Niekoľko hodín po masakre šiel po boku starostu mesta Billa de Blasia v jednom z večerných halloweenskych sprievodov.

Saipov nebol občanom USA, živil sa ako vodič

Útočník Sayfullo Saipov pochádzal z Uzbekistanu a nebol občanom Spojených štátov. Do USA sa legálne prisťahoval v roku 2010 a od tej doby sa živil ako vodič. Podľa známych nezastával žiadne radikálne postoje a život v Amerike sa mu páčil. V minulosti bol podľa amerických médií opakovane pokutovaný kvôli dopravným priestupkom.

Hoci mnoho ľudí o 29-ročnom Uzbekovi hovorí ako o milom človekovi, jeden z jeho bývalých susedov z Tampy uviedol, že Saipov bol známy ako agresívny vodič. Kvôli istému incidentu na parkovisku sa s ním aj pohádal.

Útočník Sayfullo Saipov (v prepise z uzbečtiny... Foto: SITA/AP
saipov Útočník Sayfullo Saipov (v prepise z uzbečtiny Sajfulláh Saipov), ktorý v New Yorku narazil dodávkou do davu a zabil osem ľudí, pochádzal z Uzbekistanu.

Newyorský denník Daily News napísal, že polícia Uzbeka kvôli priestupku zastavila napríklad v roku 2015 v Mount Holly Springs Borough v Pensylvánii a o tri roky skôr v pensylvánskom meste Palmyra.

Pracoval pre Uber

Saipov predtým pracoval pre alternatívne taxislužbu Uber, ktorá si pred jeho prijatím preverovala jeho minulosť. Internou previerkou prešiel. „Sme v kontakte s Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a ponúkli sme mu našu pomoc,“ citoval denník Daily News nemenovaného činiteľa Uberu.

„V úzkom kontakte s vyšetrovateľmi a FBI zostaneme, aby sme im pomohli s pátraním,“ dodal. Uviedol tiež, že firma preveruje všetky záznamy, ktoré o Uzbekovi má, doteraz ale nenašla žiadne, ktoré by sa týkali bezpečnostných záležitostí.

Sused: Je to skvelý chlapík

Televízia NBC News uviedla, že Saipov má manželku a dve deti. Bývalý Saipov sused z doby, kedy žil na Floride, ho označil za človeka, ktorý žil uzatvorený v rámci svojej rodiny.

Na Floride sa pred piatimi rokmi zoznámil s Koblijonom Matkarovom, ktorý denníku The New York Post povedal, že bol veľmi priateľský. „Je to skvelý chlapík, veľmi priateľský. Je ako môj brat, vnímal ma ako svojho staršieho brata,“ povedal Matkarov, ktorého so Saipovom spája pôvod.

Saipov sa nakoniec usadil v Patersone v štáte New Jersey. The New York Times informoval, že v noci na stredu v jednom z bytov, ktorý je považovaný za jeho bydlisko, polícia vykonala raziu. Podrobnosti k záťahu ale známe nie sú.

Denník The Telegraph poznamenal, že v Patersone so 150 000 obyvateľmi žije početná komunita prisťahovalcov, z ktorých až 30 000 sa hlási k islamu.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #obete #USA #Manhattan