Vo Francúzsku končí výnimočný stav

Podľa odporcov zákona, ktorý sa ale teší podpore nadpolovičnej väčšiny Francúzov, vláda v podstate legalizovala permanentný výnimočný stav.

01.11.2017 08:45
Bataclan, Foto:
Čestná stráž pri odhalenom pamätníku s menami zabitých pred koncertnou sálou Bataclan v Paríži.
debata (10)

Po takmer dvoch rokoch prestane vo Francúzsku o polnoci zo stredy na štvrtok platiť výnimočný stav zavedený po atentátoch z 13. novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Nahradil ho ale od utorka nový protiteroristický zákon, ktorý okrem iného posilňuje právomoci polície.

Práve sprísnením bezpečnostnej normy, ktorú poslanci schválili v polovici októbra, podmienil prezident Emmanuel Macron ukončeníe výnimočného stavu.

Výnimočný stav, ktorý vyhlásil predchádzajúce prezident François Hollande, po teroristických útokoch v koncertnej sieni Bataclan, pri štadióne Stade de France a v uliciach hlavného mesta, zákonodarcovia šesťkrát predĺžili. Macron dal najavo, že sa mu ho nechce donekonečna predlžovať a že je potrebné prijať trvalejšie opatrenia.

Podľa odporcov zákona, ktorý sa ale teší podpore nadpolovičnej väčšiny Francúzov, vláda v podstate legalizovala permanentný výnimočný stav. Ministerstvo vnútra totiž naďalej môže v prípade ohrozenia bez povolenia súdu vytvoriť bezpečnostné zóny, a obmedziť tak pohyb ľudí a vozidiel. Vo vymedzenej oblasti môže polícia vykonávať domové prehliadky.

Úrady môžu tiež uzatvárať mešity a iné náboženská strediska, ak nadobudnú presvedčenie, že sa v nich šíri nenávisť alebo sa v nich ospravedlňuje terorizmus. Polícia môže tiež vymáhať od podozrivých z terorizmu prístupové heslá k ich elektronickej komunikácii.

Avšak na rozdiel od výnimočného stavu už ministerstvo vnútra nemôže osobám podozrivým z prípravy teroristického činu nariadiť domáce väzenie, ale len vyzvať k tomu, aby neodišli z miesta, v ktorom majú trvalé bydlisko. Preventívne prehliadky u podozrivých musí opäť povoľovať sudca.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #výnimočný stav #Emmanuel Macron