Abe po štvrtýkrát japonským premiérom, jeho vláda ostáva rovnaká

Abe sa chce zamerať na hlavné problémy krajiny: vojenskú hrozbu zo strany Severnej Kórey a na starnutie populácie.

01.11.2017 09:05 , aktualizované: 14:46
abe Foto: ,
Šesťdesiattriročný Abe (vpravo počas zasadnutia japonského parlamentu) sa stal prvýkrát premiérom v roku 2012, jeho volebným programom vtedy bolo posilniť ekonomiku a obranu.
debata (3)

Japonským premiérom bol štvrtýkrát zvolený Šinzó Abe, informovala agentúra Reuters. Stalo sa tak krátko pred návštevou amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Japonský premiér v stredu yároveň slávnostne uviedol do úradu ministrov svojej novej vlády. Tá je navlas rovnaká ako jeho doterajšia vláda, keďže svoje posty si udržali všetci doterajší ministri. Nový Šinzóov kabinet oficiálne nastúpil do úradu na slávnostnej ceremónii po hlasovaní v parlamente, ktorý zvolil Abeho za predsedu vlády na ďalšie funkčné obdobie.

Abeho Liberálna demokratická strana zaznamenala v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali 22. októbra, drvivé víťazstvo, a spolu s menším koaličným partnerom, stranou Komeito, získali vo voľbách 312 z celkového počtu 465 parlamentných kresiel, čím si opätovne zabezpečili dvojtretinovú väčšinu.

Abe v septembri vyhlásil predčasné voľby, aby si nechal potvrdiť mandát v čase, keď jeho strana čelila niekoľkých škandálom. Jeho víťazná koalícia získala v októbri v dolnej komore viac ako dvojtretinovú väčšinu.

Očakáva sa, že Abe teraz znovu zvolá doterajších ministrov a vyzve ich na zostavenie mimoriadneho rozpočtu na obdobie do 31. marca 2018 s dôrazom na starostlivosť o deti a zvyšovanie produktivity.

Šesťdesiattriročný Abe sa stal prvýkrát premiérom v roku 2012, jeho volebným programom vtedy bolo posilniť ekonomiku a obranu. Na tlačovej konferencii krátko po tohtoročných voľbách Abe uviedol, že sa chce zamerať na hlavné problémy krajiny: vojenskú hrozbu zo strany Severnej Kórey a na starnutie populácie.

Vo svojom ekonomickom programe nazývanom Abenomics, ktorého hlavnými prvkami sú voľná menová politika, realizácia projektov verejných prác a štrukturálne reformy, chce podľa agentúry Reuters pokračovať.

Silný mandát v dolnej snemovni a obdobná väčšina v komore hornej dávajú podľa komentátorov Abemu priestor pre revíziu japonskej pacifistickej ústavy, ktorú po druhej svetovej vojne spojencom nacistického Nemecka nadiktovali Američania. Aj keby ústavná zmena prešla oboma komorami, musí byť schválená aj vo verejnom referende a Japonci si podľa prieskumov zmenu ústavy neprajú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe