Atentátnik z New Yorku je na svoj čin hrdý, Trump ho chce poslať na Guantanámo

Sayfullo Saipov na Manhattane narazil do davu a zabil osem ľudí, pričom 11 ďalších zranil. Čin útočníka úrady označujú ako teroristický.

01.11.2017 15:10 , aktualizované: 18:53
manhattan, saipov, usa, new york Foto: ,
Vyšetrovatelia v blízkosti miesta na Manhattane v New Yorku, kde Sayfullo Saipov zabíjal.
debata (54)

Saipov (v prepise z uzbečtiny Sajfulláh Saipov), ktorého pri utorkovom útoku v New Yorku policajti postrelili, je pri vedomí a v nemocnici komunikuje s vyšetrovateľmi. Oznámili to americké médiá. Podľa televízie ABC zatiaľ nie je jasné, čo policajtom oznámil, podľa niektorých z nich sa ale zdá, že je na svoj čin hrdý.

Policajti oznámili, že Saipov svoj čin niekoľko týždňov pripravoval a vykonal ho „menom Islamského štátu“. Rukou písaný odkaz nájdený v jeho aute bol napísaný v arabčine a stálo v ňom, že Islamský štát „potrvá večne“.

Na cyklistickom chodníku na newyorskom... Foto: Boris Latta, Pravda
new york, chodnik, cyklisti, usa Na cyklistickom chodníku na newyorskom Manhattane panovala vždy tradičná pohoda. Až do teroristického útoku, pri ktorom zomrelo osem ľudí.

Trump chce zrušiť zelené karty a Saipova poslať na Guantanámo

Americký prezident Donald Trump chce požiadať Kongres, aby okamžite zrušil lotériový program zelených kariet, ktorý cudzincom umožňuje získať v USA právo na trvalý pobyt. Oznámil to vo Washingtone pred schôdzou americkej vlády. Program v roku 2010 využil aj Uzbek Saipov.

Prezident označil Saipova za „zviera“ a vyhlásil, že ho možno pošle do väznice na kubánskom Guantáname, kde Spojené štáty po teroristických útokoch zo septembra 2001 zadržiavajú osoby podozrivé z terorizmu. Saipov sa podľa Trumpa po príchode do USA stal pre imigrantov kontaktnou osobou, napojených na neho vraj bolo 23 ďalších prisťahovalcov.

Právny výbor amerického Senátu potvrdil, že Uzbek pricestoval do USA v roku 2010 legálne s využitím takzvanej zelenej karty. Tú získal v lotérii podľa imigračného programu platného od roku 1990.

Mal pri sebe niekoľko nožov

Vyšetrovanie sa teraz sústreďuje na skúmanie záberov z bezpečnostných kamier na manhattanskej magistrále West Side Highway, kde sa útok stal. Policajti prechádzajú aj záznam z mýtneho systému v snahe zistiť, či Saipov so svojím vozidlom pred útokom cestou prechádzal, aby si obzrel terén. Televízia NBC oznámila, že sa u útočníka našlo niekoľko nožov; nie je ale jasné, ako ich chcel použiť.

Pokračuje tiež pátranie Saipovovej minulosti. Jeho bývalý priateľ a sused z Ohia Mirrakhmat Muminov vypovedal, že stúpencom radikálneho islamu sa Saipov stal až v USA. „Nemohol sa tu nabažiť náboženskej slobody,“ povedal agentúre AP Muminov. Ten rovnako ako Saipov pochádza z Uzbekistanu, kde režim z obavy pred extrémistami tvrdo zasahuje proti islamským radikálom.

O kontaktoch s IS sa nezmienil

Stredoázijská informačná agentúra Fergana napísala, že Saipov do roku 2006 žil na severozápade uzbeckej metropoly Taškent, kde vyrastal spolu s tromi sestrami. Kde jeho príbuzní žijú teraz, nie je známe. Pred odchodom do USA údajne krátko pobýval v meste Oš na juhu Kirgizska, kde žije silná uzbecká menšina.

Podľa Muminova nebol Saipov spokojný so svojím životom a často sa hádal s manželkou i susedmi. Pridržiaval sa vraj radikálnych názorov, o kontaktoch s teroristickým hnutím Islamský stať sa ale nikdy nezmienil.

Osamelý vlk

Svedkovia útoku vypovedali, že Saipov po náraze svojho auta do autobusu vybehol na ulicu, kde v arabčine volal Boh je veľký (Alláhu akbar). Túto informáciu ale úrady doteraz nepotvrdili.

Saipov v USA podľa všetkého nemal žiadne záznamy, ktoré by ukazovali na jeho možné radikálne zmýšľanie. Aj jeho priatelia tvrdia, že nezastával žiadne vyhrotené postoje. Cuomo už v utorok povedal, že sa zdá, že atentátnik bol takzvaným osamelým vlkom, ktorý konal sám a ktorý nebol napojený na rozsiahlejšie teroristické sprisahanie.

Bezpečnostná analytička Fran Townsendová upozornila, že v Saipovovej rodnej krajine pôsobí Islamské hnutie Uzbekistanu, ktoré v roku 2015 sľúbilo vernosť Islamskému štátu. Dovtedy sa hnutie hlásilo k radikálnej organizácii Al-Kájda. Obe teroristické organizácie zhodne vyzývajú svojich stúpencov, aby páchali útoky s pomocou automobilov.

Ocenený skutok policajta

Townsendová sa domnieva, že vyšetrovatelia sa v hľadaní motívu zamerajú na to, či sa Saipov inšpiroval uzbeckým hnutím, IS či inou teroristickou organizáciou.

Saipovovo vyčíňanie zastavil policajt, ​​ktorý útočníka postrelil do brucha. CBS identifikovala policajta ako Ryana Nasha, ktorý v newyorskom policajnom zbore pôsobí päť rokov.

Médiá uviedli, že Nash bol následne v nemocnici ošetrený kvôli bolestiam v ušiach, čo očividne spôsobil výstrel. Cuomo a tiež newyorský starosta Bill de Blasio zákrok policajtov verejne ocenili.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #New York #Islamský štát #útok v New Yorku #Sayfullo Saipov