Protesty v Eritrei si údajne vyžiadali takmer 30 mŕtvych a 100 zranených

Strety protestujúcich s políciou prepukli po tom, čo sa vláda pokúsila získať kontrolu nad moslimskou školou.

02.11.2017 11:16
debata (3)

Najmenej 28 ľudí zomrelo pri ojedinelých protivládnych protestoch v metropole východoafrickej Eritrey. Ďalších viac ako 100 osôb utrpelo zranenia. S odvolaním sa na opozičnú Demokratickú organizáciu Červeného mora Afar (RSADO) o tom informovala agentúra AP.

Demonštrácie v meste Asmara začali v pondelok a v utorok sa vyhrotili, povedal hovorca RSADO. Táto najväčšia eritrejská opozičná skupina sídli v susednej Etiópii a tvrdí, že má v Eritrei svojich informátorov.

Údaje hovorcu RSADO o mŕtvych a zranených nemohla AP nezávisle overiť. Podľa tohto zástupcu opozície prepukli strety po tom, čo sa vláda pokúsila získať kontrolu nad moslimskou školou. „Po odmietnutí odovzdať školu bolo zatknutých približne 40 ľudí a to viedlo k masívnym protestom,“ vyhlásil hovorca.

Eritrejský minister informácií označil správy o nepokojoch za zveličené. Na twitteri napísal, že úrady v metropole rozohnali malú demonštráciu a incident sa vraj obišiel bez obetí.

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Eritrei vyhlásilo, že na niekoľkých miestach Asmary zaznieva streľba kvôli neupresneným protestom. Diplomati odporučili americkým občanom, aby sa vyhli centru mesta.

Eritrea sa niekedy prezýva Severná Kórea afrického kontinentu. Mimoriadne chudobná a izolovaná krajina sa podobá KĽDR aj krutým útlakom obyvateľstva, uviedla už skôr agentúra DPA. V krajine sa nekonajú voľby, platí tam ale často aj mnohoročná branná povinnosť. Eritrejci preto tvoria jednu z najpočetnejších zložiek afrických utečencov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Eritrea