Ukrajina: Avakovove ruksaky sú plné špiny

Ukrajinská politická scéna má nový škandál, ktorý siaha na najvyššie vládne miesta. "Nemyslím si, že zatknutie Oleksandra, syna ministra vnútra Arsena Avakova, má na svedomí prezident Petro Porošenko. Tak ako to tvrdia niektorí ruskí kolegovia," reagoval na najnovší škandál v Kyjeve ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij citovaný portálom ruskej Federálnej informačnej agentúry.

03.11.2017 11:00
Oleksandr Avakov Foto: ,
Oleksandr, syn ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova (v strede) v rozhovore s obhajcami v sále súdu v Kyjeve.
debata (46)

„Veľmi málo verím prezidentovi. Skoro nikdy. Ibaže v tomto prípade verím Porošenkovi, ktorý odmieta obvinenia. Spoločne s Avakovom totiž sedí v jednej lodi. Je preto pre nich nevýhodné navzájom útočiť,“ tvrdí Pogrebinskij, reagujúc na vraj nedávno dramatický, vo „vysokých tóninách“ vedený rozhovor prezidenta a ministra.

Ako informovala aj britská BBC ešte v utorok v Charkove, v mieste bydliska zadržali príslušníci protikorupčnej jednotky známej pod skratkou NABU ministrovho syna Oleksandra Avakova (29).

Predával predražené ruksaky?

Je podozrivý, že spolu s ďalšími kumpánmi predal Národnej garde, ktorá patrí pod velenie rezortu vnútra, tisíce vojenských ruksakov za umelo navýšenú cenu. Mal pritom využiť kontakty otca. Konkrétne ide o prípad z obdobia rokov 2014 až 2015. Rezort vnútra vtedy podpísal dohodu finančne ohodnotenú vo výške 17 miliónov hrivien (630-tisíc dolárov).

Ibaže už v júni 2015 novinári zistili, že obvinení získali ruksaky pomocou firiem, ktoré kontroloval Avakov. Otec aj syn však tvrdia, že nemajú nič spoločné s kontroverzným kšeftom, ktorý bol založený na machinácii. Ruksak z pôvodných 555 hrivien (asi 17,5 eura) odrazu „získal“ nákupnú cenu 2899 hrivien (viac ako 92 eur).

Navyše, podľa vyšetrovateľov tovar nedodali včas podľa dohody a ani nespĺňal dohodnutú kvalitu. Obhajcovia Avakova však tvrdia opak. Podľa ukrajinského spravodajského portálu UNN v prípade, že zatiaľ podozrivému Avakovovi mladšiemu dokážu vinu, hrozí mu až 12 rokov za mrežami.

„Za zadržaním ministrovho syna je iniciatíva NABU schválená veľvyslanectvom USA v Kyjeve. Má demonštrovať konkrétne výsledky jednotky v boji s korupciou. Teraz sa na Ukrajine budú báť všetci všetkých. A to je aj cieľ Washingtonu a ním kontrolovanej protikorupčnej jednotky. Nezastaví to síce korupciu na Ukrajine, ale ľuďom vo vysokej politike to narobí nemalé problémy. Budú pod tlakom. USA majú totiž v pláne postrašiť ukrajinských politikov a prinútiť ich, aby brali oveľa vážnejšie ich požiadavky,“ sumarizuje kyjevský politológ. S tým, že sa to týka aj prezidenta Porošenka. Tvrdenie Pogrebinského o „americkej stope“ v škandále potvrdzuje aj ďalší kyjevský politológ.

„Západ už veľa investoval do NABU, a tak jednotka musí ukázať výsledky, úspech v boji nových antikorupčných štruktúr,“ myslí si Vladimir Fesenko. Navyše, pre obvinenie z neefektívnosti jednotku čaká audit.

Aj keď v protikorupčnej jednotke tvrdia, že aféra s ruksakmi nemá politické pozadie, že nejde o prejav boja o moc, existujú aj iné názory.

„Súčasná vládna koalícia stojí na dvoch pilieroch: na parlamentných frakciách proprezidentského Bloku Petra Porošenka a strany Ľudový front expremiéra Arsenija Jaceňuka. Po jeho demisii je jej neformálnym lídrom práve Arsen Avakov,“ pripomína aj BBC.

Pogrebinského tvrdenie, že Porošenko aj Avakov „sedia v jednej lodi“, potvrdzuje aj britská BBC, keď pripomína: „Blok Petra Porošenka a Ľudový front sú odsúdení na spoluprácu. Ak sa totiž vládna koalícia rozpadne, tak na Ukrajine budú predčasné parlamentné voľby, v ktorých pravdepodobne obe politické sily získajú oveľa menej poslaneckých kresiel, ako je to v súčasnosti.“ A to nik z nich nechce.

Podľa ukrajinských internetových portálov Damoklov meč korupcie visí aj nad starostom Kyjeva a niekoľkonásobným boxerským šampiónom Vitalijom Kličkom. Hrozí mu totiž k. o. v podobe „administratívneho porušenia“.

Tvrdí to rozhlasová stanica Rádio Sloboda, ako aj prvý ukrajinský televízny program. Kličko porušil pravidlá ešte v polovici augusta. Vtedy „využil“ letecký charter z Neapola do Kyjeva zaplatený dvoma vplyvnými developermi, ktorých aktivity sa sústreďujú práve na výstavbu objektov v ukrajinskej metropole.

V súvislosti s pokračujúcou korupciou na Ukrajine kyjevský politológ Alexej Garaň upozorňuje: „Zdá sa, že ukrajinskí politici stratili cit pre realitu. Ak bude pokračovať preťahovanie lanom, ako aj vojna všetkých proti všetkým, tak nie je vylúčené úplné paralyzovanie právnych inštitúcií v štáte.“

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Arsen Avakov