Červený kríž prišiel pre podvody o päť miliónov dolárov na boj proti ebole

Červený kríž potvrdil, že prišiel o viac než päť miliónov dolárov určených na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike. Dôvodom boli podvody a korupcia. Kontrolóri odhalili predražené dodávky, platy pre neexistujúcich pracovníkov i falošné colné účty.

03.11.2017 17:25
Afrika, ebola Foto: ,
Epidémia eboly, ktorá vyčíňala v rokoch 2014 až 2016, si vyžiadala najmenej 10-tisíc obetí.
debata (5)

Epidémia eboly, ktorá vyčíňala v rokoch 2014 až 2016, si vyžiadala najmenej 10-tisíc obetí. Spustila tiež masívnu humanitárnu operáciu v hodnote stoviek miliónov dolárov, ktorá bola potrebná na jej prekonanie.

V čase, keď sa ebola rozšírila do Libérie, Sierry Leone a Guiney, Medzinárodný výbor Červeného kríža v Ženeve rozdelil finančné dary národným Červeným krížom v každej z týchto krajín, spolu v sume okolo sto miliónov dolárov. Audit však zistil, že v Libérii zmizlo 2,7 milióna dolárov, v Sierra Leone vyše dva milióny a v Guinei približne milión dolárov.

Červený kríž pre britskú stanicu BBC uviedol, že ho tieto straty veľmi mrzia a zároveň zavádza prísnejšie finančné kontroly. Prisľúbil tiež vyvodiť dôsledky voči všetkým svojim pracovníkom, ktorí boli do korupcie zapletení.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #podvody #Červený kríž #ebola