Puigdemont vyzval separatistov, aby vytvorili volebnú koalíciu

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont vyzval katalánske separatistické strany k vytvoreniu volebnej koalície. Jej cieľom v predčasných katalánskych voľbách má byť oslobodenie politických väzňov a vytvorenie katalánskej republiky, napísal na Twitteri politik obvinený zo vzbury. O jeho zatknutie v piatok španielsky súd požiadal Belgicko, kde sa teraz expremiér nachádza.

04.11.2017 12:17 , aktualizované: 17:21
Puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.
debata (3)

„Nadišla chvíľa, kedy by sa všetci demokrati mali zjednotiť. Za Katalánsko, za slobodu politických väzňov a za republiku,“ uviedol Puigdemont, ktorý sa rovnako ako štyria bývalí ministri zdržiava v Belgicku od chvíle, keď Madrid kvôli snahe separatistického vedenia regiónu vyhlásiť nezávislosť začal preberať kontrolu nad katalánskymi úradmi.

Za politických väzňov označuje Puigdemont osem katalánskych exministrov, ktorých vo štvrtok poslal španielsky súd do väzby kvôli obvineniam súvisiacim s vyhlásením nezávislosti, ktoré odporuje španielskej ústave. Sám expremiér teraz čaká, ako sa zachovajú belgické úrady po piatkovej žiadosti o jeho zatknutie. Belgická prokuratúra plánuje v sobotu či v nedeľu odovzdať európsky zatykač súdu, ktorý má rozhodnúť o prípadnom politikovom zatknutí. Jeho právnik oznámil, že je pripravený sa odvolať.

"Sme pripravení plne spolupracovať s belgickou justíciou v nadväznosti na vydanie európskeho zatykača Španielskom, "uviedol Puigdemont v ďalšom sobotnom tweete.

Stranám zostáva týždeň na podanie kandidátok

Puigdemontova Demokratická európska strana Katalánska (PDeCAT) vytvorila pred minulými voľbami s Republikánskou ľavicou Katalánska (ERC) koalíciu Spoločne pre áno (JXSí), ktorá získala výrazne najvyšší počet kresiel v parlamente a s podporou poslancov separatistickej krajnej ľavice mala dosť hlasov na jednostranné vyhlásenie nezávislosti, ktoré Madrid prinútilo prevziať správu nad regiónom.

Politici PDeCAT sa už v priebehu týždňa pre opätovné uzavretie koalície vyslovili, zosadený vicepremiér a líder ERV Oriol Junqueras sa však vyjadril rezervovane. Jeho strana má podľa prieskumov veľkú šancu s náskokom vyhrať voľby, no preferencie Puigdemontovho zoskupenia sú ani nie polovičné. Pomer voličov strán obhajujúcich jednotu so Španielskom a separatistov je približne vyrovnaný.

Katalánske strany musia svoje kandidátky podať do budúceho týždňa, voľby sa budú konať 21. decembra.

Vedenie ERC však po sobotnom mimoriadnom rokovaní uviedlo, že strana sa nemieni zúčastniť volieb, ak budú nelegitímne a nedemokratické. „Prvý dôkaz o tom, že sú (španielski politici) demokratmi, by mali dať prepustením politických väzňov,“ odkázala do Madridu tajomníčka strany Marta Roviraová. Na otázku, či ERC bude v prípade volebnej účasti súčasťou koalície, odmietla odpovedať.

Puigdemont môže vzdorovať vydaniu do Španielska až do volieb

Belgická prokuratúra v sobotu potvrdila, že dostala španielsku žiadosť o zadržanie zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch exministerov jeho vlády. Ak sa budú proti prípadnému schváleniu tejto žiadosti belgickým súdom odvolávať, môžu vzdorovať vydaniu do Španielska až dva mesiace, opísala možný scenár agentúra EFE.

Európsky zatykač vydaný súdom v Madride musí najprv preštudovať prvostupňový belgický súd, ktorému chce prokuratúra odovzdať žiadosť počas tohto víkendu. Súd potom rozhodne o zatknutí pätice katalánskych politikov či ich zotrvaní na slobode.

Môžu využiť niekoľko legálnych možností

Belgické zákony umožňujú nevyhovieť európskemu zatykaču, pokiaľ existujú obavy, že po zatknutí môže dôjsť k porušeniu základných práv. Všeobecne sa ale očakáva, že súd španielskej žiadosti vyhovie. Po rozhodnutí súdu začne plynúť pätnásťdňová odvolacia lehota. Ak by sa Puigdemont a spol. súhlasnému verdiktu podvolili, malo by vydanie do Španielska prebehnúť do desiatich ďalších dní. Žiadne vládne úrady nemajú na rozdiel od iných prípadov na vydávanie vplyv.

Puigdemontov právnik Paul Bekaert však v piatok vyhlásil, že sa chce odvolať. Prípad potom dostane odvolací súd, ktorý má na rozhodnutie ďalších 15 dní. Pokiaľ nebudú politici ani s jeho verdiktom spokojní, môžu využiť rovnakú lehotu na podanie sťažnosti na kasačný súd. Aj jeho rozhodnutie musí padnúť do 15 dní. Ďalšia možnosť, ako sa súdnou cestou brániť obvineniu politici nemajú.

Celková doba, ktorú môže Puigdemont a jeho exministri stráviť v Belgicku, je teda až 60 dní. Môže tak dôjsť k situácii, že nebudú prítomní v Španielsku 21. decembra, kedy sa majú konať predčasné katalánskej voľby vypísané Madridom. Bývalý premiér už vyhlásil, že v nich plánuje kandidovať, aj keby sa stále nachádzal v zahraničí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Belgicko #vzbura #Katalánasko #Carles Puigdemont