Trump a Abe sa zhodli: Éra trpezlivosti s KĽDR je preč

Japonský premiér podporil stanovisko amerického prezidenta, že pri postupe voči KĽDR sú "na stole všetky možnosti".

06.11.2017 08:39 , aktualizované: 11:39
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump počas návštevy Japonska.
debata (13)

Americký prezident Donald Trump v Tokiu vyhlásil, že „éra strategickej trpezlivosti“ so Severnou Kóreou je preč. Povedal to na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorý podporil Trumpove stanovisko, že pri postupe voči KĽDR sú „na stole všetky možnosti“.

„Niektorí hovoria, že moja rétorika je tvrdá, ale pozrite sa, čo sa stalo so slabou rétorikou v uplynulých 25 rokoch,“ uviedol podľa agentúry AP šéf Bieleho domu okrem iného k severokórejskej téme. Zdôraznil pritom, že jadrový program Pchjongjangu predstavuje hrozbu pre celý svet.

Trump sa niekoľkokrát vyjadril, že v hre, pokiaľ ide o problém severokórejského jadrového a raketového programu, sú všetky varianty. Zjavne tým naznačil aj možnosť použitia sily, ak zlyhá diplomacia.

Abe dal pred novinármi jasne najavo, že tvrdý postoj Trumpa podporuje. Vyhlásil, že nadišiel čas vyvinúť na Severnú Kóreu čo najvyšší tlak. Oznámil pritom, že Japonsko zmrazí majetok 35 severokórejských organizácií a osobností.

Ak to bude potrebné, rakety KĽDR zostrelíme

Predseda japonskej vlády ďalej povedal, že Japonsko zostrelí severokórejské rakety, ak to bude potrebné. Ako pripomenula agentúra AFP, v posledných mesiacoch dvakrát severokórejské rakety pri testoch Pchjongjangu preleteli nad japonským ostrovom Hokkaidó.

Trump na spoločnej tlačovej konferencii tiež uviedol, že Japonsko „plánuje kúpiť veľké množstvo vojenského materiálu“ od Spojených štátov. To prinesie Američanom rad pracovných príležitostí a Japoncom bezpečnosť, konštatoval šéf Bieleho domu.

Trump: Spojené štáty a Japonsko k sebe nikdy nemali tak blízko

Podľa Trumpa Japonsko potrebuje vzhľadom k hrozbe zo strany KĽDR „kvalitatívne aj kvantitatívne“ rozšíriť svoje obranné schopnosti. Zatiaľ ale nie je jasné, či počas Trumpovej návštevy bola nejaká konkrétna dohoda o nákupe vojenského vybavenia medzi oboma krajinami podpísaná, uviedol spravodajský server BBC News.

Abe a Trump sa tiež zhodli, že je potrebné, aby Čína hrala väčšiu úlohu v snahe prinútiť KĽDR, aby sa vzdala svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

Americký prezident, ktorý si počas návštevy zahral s Abem golf, v pondelok vyzdvihol vzťahy Japonska s USA. „Myslím si, že Spojené štáty a Japonsko k sebe nikdy nemali tak blízko,“ uviedol.

Téma unesených Japoncov

Na pondelkovej schôdzke s japonskými a americkými podnikateľmi ale tiež znovu kritizoval Japonsko kvôli vysokému prebytku v obchodovaní s USA, ktorý podľa agentúry AP dosiahol vlani takmer 70 miliárd dolárov. Americko-japonské obchodovanie je „nespravodlivé“, podotkol.

Spoločne s manželkou Melaniou sa Trump stretol tiež s japonským cisárskym párom. Americký prezident sa tiež stretol s príbuznými Japoncov, ktorí boli v 70. a 80. rokoch unesení do KĽDR, aby tam pomáhali pri výcviku severokórejských špiónov. Sľúbil, že s premiérom Abem bude usilovať o to, aby sa všetci unesení Japonci vrátili do vlasti.

Príletom do Japonska zahájil Donald Trump v nedeľu cestu po ázijských krajinách, v utorok navštívi Južnú Kóreu a ďalej potom tiež Čínu, Vietnam a Filipíny.

Trump najhoršie hodnoteným prezidentom za ostatných 70 rokov

Väčšina Američanov si myslí, že prezident Trump toho počas prvých deviatich mesiacov v úrade veľa nedokázal. Vystavili mu preto účet, ktorý je oveľa trpkejší ako u jeho predchodcov. Vyplýva to z prieskumu denníka The Washington Post a televíznej stanice ABC.

S blížiacim sa prvým výročím víťazstva Trumpa nad Hillary Clintonovou z 8. novembra 2016 sú hodnotenia výkonu prezidenta dokázateľne nižšie ako u ktoréhokoľvek predchádzajúceho šéfa Bieleho domu za posledných sedem desaťročí prieskumov. Iba štyria z desiatich Američanov, asi 37 percent, schvaľujú jeho doterajšiu prácu. Neschvaľuje ju až 59 percent opýtaných, pričom 50 percent ju dôrazne neschvaľuje. Sú to pritom najhoršie čísla od prezidentovho nástupu do funkcie v januári 2017.

Pre porovnanie, za rovnaké obdobie výkon exprezidenta Baracka Obamu schvaľovalo 57 percent občanov, výkon Georgea W. Busha 89 percent a Billa Clintona 52 percent. Trump je prvým prezidentom od čias Harryho Trumana (1945 – 1953), ktorého prácu hodnotí viac ľudí negatívne ako pozitívne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #Severná Kórea #Šinzo Abe #Donald Trump