Októbrová revolúcia: Rusko oslavuje, Kremeľ to ignoruje

Aj sto rokov po boľševickej Veľkej októbrovej socialistickej revolúcii (VOSR), ktorej začiatok 7. novembra 1917 symbolicky odštartoval v Petrohrade výstrel z krížnika Aurora, je boľševizmus stále uctievaný rovnako, ako aj vodca Josif Stalin.

06.11.2017 15:00
auróra, krížnik, armáda, rusko Foto:
Krížnik Auróra, ktorý ruskej armáde slúžil vyše sto rokov, vyradili zo služby. Je z neho múzeum.
debata (74)

Podľa väčšiny prieskumov ich popularita dosiahla v súčasnosti najvyššiu úroveň od začiatku nášho storočia. Zdá sa však, akoby Kremeľ váhal s postojom k revolučnému odkazu boľševikov.

Prezident Vladimir Putin síce tvrdo odsúdil represie Stalinovho panovania, ale nevyjadril sa napríklad k otázke tlaku nezanedbateľnej menšiny týkajúcej sa odstránenia Leninovho mauzólea z moskovského Červeného námestia a k jeho pochovaniu. Pravdepodobne si uvedomuje politické dôsledky takéhoto kroku, keď v tejto súvislosti vyhlásil, že „to nie je na programe dňa, kým neodíde pokolenie pamätníkov“. Napriek chystaným spontánnym spomienkovým oslavám sa v Rusku ani tento rok výročie VOSR oficiálne neoslavuje.

Podľa niektorých ruských politológov je vraj Kremeľ presvedčený, že neutrálny vzťah ku „komunistickej minulosti“ je podmienkou národného zmieru. Pre ruské vedenie je dnes boľševická revolúcia národnou tragédiou kvôli „fatálnemu rozdeleniu ruského národa a likvidácii jeho jednoty“. Práve národná jednota je dnes pilierom štátnej politiky.

„Revolučné udalosti je treba hodnotiť pokojne a s úctou. Veľká revolúcia už nerozdeľuje našich občanov,“ vyhlásil pred blížiacim sa výročím Sergej Naryškin, šéf Ruskej historickej spoločnosti (RIO), ktorá je apolitická a je garantom nadchádzajúcich spomienkových akcií, ktorých má byť v Rusku do konca roka asi tisíc. Teda garantom nie je Kremeľ, parlament alebo vláda.

„Napriek veľmi protichodnému hodnoteniu minulosti z pohľadu komunistov a pravoslávnej cirkvi proces národného zomknutia zosobnený Putinom podporujú obe strany,“ konštatovala v komentári publicistka Maria Lipmanová z moskovského Centra Carnegie.

Idea komunizmu sa však dnes neobmedzuje iba hranicami Ruska. Zajtrajšie okrúhle výročie VOSR si podľa agentúry TASS pripomenú v 80 krajinách sve­ta.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Rusko #boľševici #Októbrová revolúcia #VOSR