Kaťuša a gaziky. V Moskve bola vojenská prehliadka ako v roku 1941

Na moskovskom Červenom námestí sa konala vojenská prehliadka na počesť 76. výročia vojenského pochodu z vojnového roku 1941. Slávnostnej akcie sa zúčastnilo zhruba 5000 ľudí.

07.11.2017 12:41
Rusko prehliadka 76. výročie pochod 1941 Foto: ,
Ruskí vojaci oblečení v dobových uniformách čakajú pred vojenskou prehliadkou k výročiu pochodu v roku 1941.
debata (105)

Na utorok pripadá tiež 100. výročie boľševického prevratu, ktorý do dejín vstúpil pod názvom Veľká októbrová socialistická revolúcia a ktorý si už Rusi príliš nepripomínajú. Pri príležitosti výročia revolúcie sa však konal pochod v roku 1941. Vojaci potom odchádzali rovno do bojov na fronte.

Po hlavnom námestí metropoly pochodovali okrem iného študenti vojenských učilíšť, príslušníci kavalérie alebo rota čestnej stráže. Na akcii nechýbali ani vojnoví veteráni, ktorí na rozdiel od minulých rokov sledovali prehliadku z tribún. Medzi nimi boli aj účastníci vtedajšieho pochodu v prvom roku vojny proti nacistom.

Armáda okrem dobových uniforiem predviedla aj vojenskú techniku ​​z čias druhej svetovej vojny. Hlavnou atrakciou bol legendárny tank T-34, ktorý vtedy patril medzi najlepšie stredné tanky na svete. Diváci si ďalej mohli prezrieť slávne raketomety BM-13, známe pod názvom Kaťuša alebo sovietske nákladné automobily GAZ-AA.

Pred začiatkom vojenskej prehliadky videli návštevníci rekonštrukciu niektorých najslávnejších bitiek ruských dejín. Samotná prehliadka potom trvala zhruba 25 minút, teda rovnaký čas ako pochod v roku 1941. Na jej konci účastníci položili vence k pomníku neznámeho vojaka.

Samotná prehliadka trvala zhruba 25 minút, teda... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Rusko prehliadka výročie pochod 1941 Samotná prehliadka trvala zhruba 25 minút, teda rovnaký čas ako pochod v roku 1941.

Vojenské prehliadky v rámci osláv výročia pochodu z roku 1941 sa v Rusku konajú od roku 2003. Prehliadka, ktorá sa v Moskve konala 7. novembra 1941, má pre Rusov veľký symbolický význam.

Išlo o vôbec prvý vojenský pochod v Rusku od vypuknutia druhej svetovej vojny a jeho cieľom bolo posilniť morálku sovietskych jednotiek v boji proti nemeckej armáde, ktorá vtedy bola už len niekoľko desiatok kilometrov od Moskvy. Armáda vtedy predviedla stovky diel, tankov a bojových vozidiel. Pre husté sneženie chýbalo iba letectvo.

Armáda okrem dobových uniforiem predviedla aj... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Prehliadka výročie pochod 1941 Armáda okrem dobových uniforiem predviedla aj historickú vojenskú techniku.
105 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #výročie #Rusko #pochod #1941 #vojenská prehliadka