Moskovský súd odmietol Navaľného žalobu na Putina

Moskovský súd sa odmietol zaoberať žalobou na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorú podal opozičný politik Alexej Navaľnyj.

08.11.2017 17:43
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj.
debata (20)

Navaľnyj v žalobe tvrdil, že Putin systematicky obmedzuje jeho predvolebnú kampaň. Opozičný politik sa chce hlave štátu postaviť v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v marci 2018, podľa volebnej komisie však Navaľnyj kandidovať pre právoplatné odsúdenie nemôže.

„Súd správnu žalobu proti ruskému prezidentovi podanú Alexejom Navaľným, ktorý prehlasuje kroky hlavy štátu za protiprávne, zaevidoval. Súd následne žalobu zamietol,“ uviedol súd.

Disident pred podaním žaloby napísal na svojom webe, že ruské úrady na príkaz Kremľa odmietajú povoľovať stretnutia jeho stúpencov na verejných miestach vo všetkých veľkých i malých mestách súčasne. Neuvádzajú pritom dôveryhodné dôvody zamietnutia zhromaždenia, ponúka pre mítingy iná, nevhodné miesta alebo náhradné lokalitu neurčujú vôbec. To je však podľa neho nezákonné.

Navaľnyj sa stal tvárou ruskej opozície počas veľkých protivládnych demonštrácií, ktoré sa v Rusku konali na prelome rokov 2011 a 2012. Do povedomia ruskej verejnosti potom vošiel svojím bojom proti korupcii v krajine.

Hoci sa naďalej usiluje o kandidatúru v prezidentských voľbách, zúčastniť sa ich podľa volebnej komisie nebude môcť pre podmienečný právoplatný rozsudok za spreneveru. Opozičník tento proces označil za politický a vinu odmietol.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj