Západ chce opäť predĺžiť vyšetrovanie chemických útokov v Sýrii

Británia, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty v spoločnom vyhlásení požiadali OSN o predĺženie mandátu vyšetrovateľov chemických útokov v Sýrii.

08.11.2017 18:56
debata (9)

Rusko, ktoré sýrskej vláde poskytuje vojenskú podporu, takéto predĺženie naďalej odmieta. Návrh rezolúcie na predĺženie mandátu o jeden rok podali Spojené štáty už v októbri. Rusko následne rezolúciu vetovalo.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov povedal, že Moskva nesúhlasí s možným predĺžením mandátu vyšetrovateľov OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v súvislosti s útokmi v Sýrii. O niekoľko hodín skôr Moskva odmietla správu medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý dospel k záveru, že sýrska vláda stála za aprílovým chemickým útokom v Chán Shajchúne.

Západ záverom vyšetrovateľov verí

Ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska, Nemecka a Spojených štátov naopak v spoločnom vyhlásení uviedli, že záverom vyšetrovateľov veria a zároveň vyzvali sýrsku vládu, aby OPCW informovala o chemických zbraniach, ktorými disponuje a prestala ich používať. Požiadali tiež, aby vyšetrovací mandát predĺžili.

Damask a Moskva, jeho blízky spojenec, odmietajú, že 4. apríla bombu so sarínom na Chán Šajchún zhodili sýrske vojenské lietadlá. Spojené štáty v reakcii na incident podnikli nálety na sýrsku leteckú základňu. Francúzsko medzitým Sýriu varovalo, že akýkoľvek ďalší chemický útok sa stretne s vojenskou odvetou.

Sýria v roku 2013 súhlasila s tým, že sa vzdá svojho chemického arzenálu po tom, čo si útok nervovým plynom na predmestí Damasku vyžiadal stovky obetí na životoch. Sýrska vláda už vtedy odmietla, že útok spáchala a stále opakuje, že zakázané zbrane nepoužíva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #chemické zbrane