Najbohatší Chorvát sa domov neponáhľa

Ivica Todorič už nie je najhľadanejším Chorvátom. Majiteľ zadlženého potravinárskeho koncernu Agrokor, ktorého nesplatené záväzky vo výške 5,4 miliardy eur sa rovnajú takmer pätnástim percentám chorvátskeho hrubého domáceho produktu, sa "našiel" v Británii. Po tom, čo na neho Záhreb vydal európsky zatykač, sa kontroverzný podnikateľ v pondelok prihlásil na polícii v Londýne.

09.11.2017 10:00
debata

Od sudcu si vypočul jedinú otázku, či sa mieni dobrovoľne vrátiť do vlasti. Keď oznámil, že nie a zložil kauciu stotisíc libier, sudca sa rozhodol neuvaliť na 66-ročného najbohatšieho Chorváta zadržiavaciu väzbu. „Idem domov. Toto je malé víťazstvo, teraz som občanom tu v Anglicku,“ povedal podľa denníka Jutarnji list na rozlúčku chorvátskym novinárom, ktorí čakali na rozhodnutie anglickej justície.

Todorič musel odovzdať cestovný pas, dostal príkaz nosiť elektronický náramok monitorujúci pohyb a je povinný trikrát do týždňa sa hlásiť na polícii, Gazda, ako ho prezývajú, sa však môže tešiť na podstatne pokojnejšie vianočné sviatky, než 60-tisíc pracovníkov Agrokoru, zneistených hrozbou straty zamestnania. Vydanie do Chorvátska mu tak skoro nehrozí. Prvé pojednávanie sudca vypísal až na budúci apríl a chorvátske médiá predpovedajú, že celá procedúra sa pokojne môže pretiahnuť aj na viac ako rok.

Todorič: Som obeťou politickej perzekúcie

Todoriča vo vlasti vyšetrujú pre falšovanie účtovníctva a spreneveru veľkého rozsahu v najväčšom potravinárskom koncerne Balkánu. Predvlani predstavoval obrat Agrokoru 6,5 miliardy eur, čo zodpovedá asi 16 percentám chorvátskeho HDP. Vtedy koncern naznačoval zisk 480 miliónov eur, aj keď neskôr vysvitlo, že v skutočnosti dosiahol stratu vo výške 160 miliónov eur.

Na svojom blogu Todorič napísal, že sa necíti byť vinný a že je obeťou „politickej perzekúcie“. Podľa niektorých kritikov však pochybné praktiky niekdajšieho obchodníka s kvetmi, ktorý za štyridsať rokov vybudoval podnikateľskú ríšu zastrešujúcu 143 spoločností, celé roky kryli čelní politici. Viacerí, vrátane jedného úradujúceho ministra, pre jeho koncern dokonca istý čas pracovali.

Zoči-voči hroziacej hospodárskej a sociálnej katastrofe, ktorú by znamenal krach mamutieho koncernu, stredopravicová vláda na jar prevzala Agrokor pod svoju správu. Todorič však tvrdil, že mu koncern ukradli. Štát sa teraz pokúša koncern reštrukturalizovať a aspoň časť jeho firiem udržať na nohách. Zvyšok čaká zrejme predaj alebo likvidácia. Predpokladá sa pritom, že mnohé firmy, vrátane maloobchodného reťazca Konzum, budú nútené masívne prepúšťať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #boháč #Ivica Todorič