Trumpa teší skvelý vzťah s filipínskym lídrom Dutertem, porušovanie ľudských práv nekomentoval

Americký prezident Donald Trump na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie vyjadril radosť zo "skvelých vzájomných vzťahov", ktoré má s filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem. Duterte vedie krvavú vojnu proti drogovým kartelom, ktorá stále život desiatky ľudí.

13.11.2017 07:17 , aktualizované: 14:55
Trump, Duterte Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a filipínsky prezident Rodrigo Duterte počas summitu ASEAN vo filipínskej Manile.
debata (8)

Trump sa pritom nezmienil o obvineniach z masívneho porušovania ľudských práv, s ktorými sa spája režim filipínskeho. Obaja prezidenti počas tlačovej konferencie ignorovali otázky novinárov dotýkajúce sa problematiky ľudských práv.

Podľa zverejnených informácií sa o boji s drogami nakoniec zmienil filipínsky líder, pričom americký prezident súhlasne krútil hlavou a oficiálne sa k problematika nevyjadril.

Trump: V Ázii výrazne znížime naše deficity

Spojené štáty čoskoro a výrazne znížia svoje obchodné deficity s krajinami východnej Ázie. V Manile to v pondelok povedal americký prezident Donald Trump, ktorý sa vo filipínskej metropole zúčastňuje summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Táto regionálna organizácia vyzvala KĽDR, aby sa vzdala jadrového programu.

„Urobili sme veľmi významný pokrok v oblasti obchodu. Máme deficity takmer s každým. Tieto deficity budú veľmi rýchlo a veľmi výrazne znížené,“ vyhlásil Trump podľa agentúry AP.

Trump sa zatiaľ na okraj summitu stretol s japonským premiérom Šinzó Abem a austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom. Hovoril s nimi o severokórejských raketových testoch a obchodných vzťahoch. V rokovaní o druhej otázke podľa neho dosiahli veľký pokrok.

Trump sľúbil, že v stredu po návrate do Washingtonu vydá podrobnejšie vyhlásenie k svojej prvej ceste po Ázii, diskusiách o KĽDR a obchode.

Trumpa zmiatlo podávanie rúk

Trump pricestoval na Filipíny v nedeľu. V pondelok ho čaká rokovanie s jeho náprotivkom Rodrigom Dutertem, ale aj s indickým premiérom Narendrom Modim.

Filipíny sú poslednou zastávkou Trumpovej cesty po Ázii, pri ktorej už navštívil Japonsko, Južnú Kóreu, Čínu a Vietnam.

AP upozornila, že Trumpa na chvíľu zmiatol aj pobavil spôsob podávania rúk počas úvodného ceremoniálneho skupinového fotenia na summite ASEAN.

Zľava doprava: Ruský premiér Dmitrij Medvedev,... Foto: SITA, Noel Celis
Filipíny, ASEAN, Trump, podávanie rúk Zľava doprava: Ruský premiér Dmitrij Medvedev, vietnamský premiér Nguyễn Xuân Phúc, americký prezident Donald Trump, filipínsky prezident Rodrigo Duterte, austrálsky premiér Loong a kanadský ministerský predseda Justin Trudeau si podávajú ruky počas otváracieho ceremoniálu summitu ASEAN vo filipínskej Manile.

Desať členských krajín tejto regionálnej organizácie už vyjadrilo veľké obavy zo zbrojenia totalitnej Severnej Kórey. Návrh záverečného vyhlásenia hovorí v tejto súvislosti o „vážnej hrozbe pre mier a stabilitu v celom regióne i mimo neho,“ uviedla agentúra DPA.

ASEAN oslavuje 50. výročie vzniku a na svoj summit okrem USA prizvalo i ďalšie nečlenské, ale partnerské krajiny ako je Japonsko, Austrália a India.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #USA #Donald Trump #ASEAN