Žiadna schôdzka medzi Putinom a Trumpom sa podľa Moskvy nepripravuje

Žiadna schôdzka medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom nie je v dohľadnej dobe plánovaná. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil kremeľský poradca Jurij Ušakov.

13.11.2017 11:48 , aktualizované: 12:23
apec putin trump rusko usa Foto: ,
Prezidenti sa na samite APEC na krátky čas stretli, nešlo však o oficiálne stretnutie.
debata (2)

Trump s Putinom sa v uplynulom týždni na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vietname niekoľkokrát krátko stretli, žiadne bilaterálne rokovanie sa ale neuskutočnilo.

„V Danangu sa uskutočnilo niekoľko kontaktov, o žiadnych iných som zatiaľ nepočul,“ povedal Ušakov s odkazom na krátke stretnutie vo vietnamskom Danangu, kde sa summit konal.

Novinári dlho špekulovali, či sa Trump s Putinom na okraj summitu APEC zídu. Moskva ešte krátko pred samitom hláv štátov uvádzala, že prezidenti by mohli diskutovať o situácii v Sýrii alebo o jadrových a raketových skúškach Severnej Kórey, z bilaterálnej debaty ale zišlo.

Putin po skončení summitu povedal, že bilaterálne stretnutie s Trumpom sa nekonalo pre nabitý program na oboch stranách a tiež pre protokolárne prekážky, ktoré sa prezidentským tímom nepodarilo vyriešiť. V rámci krátkych stretnutí potom svojho amerického kolegu uisťoval, že Moskva do minuloročných prezidentských volieb v USA nijako nezasahovala.

Trump následne vyhlásil, že Putinovi verí, za čo čelil kritike, pretože to médiá aj politici považovali za vyjadrenie nedôvery americkým tajným službám, ktoré vplyv Ruska na voľby v USA preverujú. Trump preto v nedeľu svoj postoj zmenil a uviedol, že americkým tajným službám dôveruje.

Kremeľ odmietol názor bývalého šéfa CIA, že Putin Trumpa zastrašuje

Za chybný považuje Kremeľ názor niekdajšieho šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Johna Brennana, že prezident Spojených štátov Donald Trump môže byť svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom zastrašovaný. Brennanov výklad v pondelok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, uviedla agentúra TASS.

„To je chybná domnienka,“ povedal Peskov novinárom.

Brennan v nedeľňajšom rozhovore so spravodajskou televíziou CNN povedal, že si myslí, že je Trump z nejakého dôvodu Putinom zastrašený. Trump sa podľa neho obáva toho, čo by Putin mohol urobiť, alebo čo by mohlo odhaliť vyšetrovanie objasňujúce ruskú úlohu v minuloročných amerických prezidentských voľbách. „To, čo Trump robí voči Rusom, je buď naivita, ignorancia alebo strach,“ povedal Brennan.

Debaty na CNN sa zúčastnil aj bývalý riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) James Clapper, ktorý k tomu poznamenal, že najvyšší zahraniční predstavitelia sú schopní Trumpom manipulovať. „Myslím si, že Číňania aj Rusi si myslia, že ho môžu oklamať,“ povedal Clapper.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump #Jurij Ušakov