Mayová: Británia bude brániť Európu pred hrozbou z Ruska

Británia bude napriek odchodu z Európskej únie ďalej spolupracovať so svojimi spojencami v snahe chrániť Európu pred agresívnou politikou Ruska, ktorá ohrozuje medzinárodný poriadok. Vo svojom prejave na bankete v londýnskej finančnej štvrti City to povedala britská premiérka Theresa Mayová. Moskvu obvinila z vojenskej agresie aj zo zasahovania do volieb v zahraničí.

14.11.2017 07:37
mayova Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (346)

„Spojené kráľovstvo bude naďalej bezpodmienečne oddané myšlienke zachovania európskej bezpečnosti,“ uviedla Mayová. Moskvu kritizovala kvôli anexii ukrajinského polostrova Krym, rozdúchanie konfliktu na východnej Ukrajine, narušovania vzdušného priestoru európskych krajín aj údajným kybernetickým útokom vrátane zásahov do volieb v niektorých krajinách, napríklad v Dánsku či v Nemecku.

„Podceňujú húževnatosť našich demokracií, trvalú príťažlivosť slobodných a otvorených spoločností a oddanosť západných krajín spojenectvu, ktoré nás viaže,“ uviedla predsedníčka britskej vlády. Zároveň dodala, že dúfa, že si Rusko vyberie „inú cestu“, a bude tak možné zlepšiť vzájomné vzťahy. Kým sa ale Moskva nerozhodne ísť inou cestou, „budeme spoločne konať v snahe chrániť naše záujmy a medzinárodný poriadok“.

Minister zahraničia Boris Johnson podľa Mayovej „v nasledujúcich mesiacoch“ Rusko navštívi. Británia má vyšší obranný rozpočet než ktorákoľvek iná európska krajina a takisto jednu z najväčších diplomatických a spravodajských sietí. Podľa agentúry Reuters sa to snažia využiť aj v rokovaniach o svojom odchode z Európskej únie. Ponukou užšej spolupráce s EÚ v bezpečnostnej a obrannej politike sa snažia získať ústupky v otázke budúcich obchodných vzťahov.

346 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Theresa Mayová