Parížska klimatická dohoda je podľa šéfa OSN ohrozená

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres prostredníctvom twitteru vyzval účastníkov klimatickej konferencie v Bonne k zosilnenému úsiliu o ochranu klímy.

14.11.2017 15:40
debata

Guterres odkázal, že je na ceste do západonemeckého mesta, kde sa v stredu začnú rokovania na ministerskej úrovni. Očakávaní sú v stredu tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron alebo nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Emisie CO2 ďalej rastú a parížska dohoda je v ohrození,“ poznamenal Guterres. „Musíme robiť viac!“ zdôraznil a vyzval všetky vlády k „väčším ambíciám v boji proti klimatickým zmenám“.

Parížska dohoda z roku 2015 predpokladá, že krajiny sveta sa záväzne pokúsia v najbližších desaťročiach spomaliť nebezpečné globálne otepľovanie, a zmiernia tak dramatické dôsledky, ako sú suchá a vzostup hladiny morí. Konferencia v Bonne má priniesť pokrok v napĺňaní parížskej dohody.

V pondelok experti zverejnili správu, podľa ktorej tento rok po troch rokoch opäť vzrastú emisie hlavného skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2), a to o dve percentá.

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #António Guterres #parížska klimatická dohoda