Rusko obviňuje USA z pomáhania IS, Sýria chce aby z nej americké vojská odišli

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo USA, aby stiahli svoju armádu zo sýrskeho územia, keď je boj proti tzv. Islamskému štátu (IS) pri konci.

14.11.2017 16:02
debata (86)

USA velia medzinárodnej koalícii, ktorá proti IS v Sýrii bojuje. Americký minister obrany James Mattis vyhlásil, že USA neodídu, kým diplomatické rokovania o Sýrii, ktorá koordinuje OSN, neprinesú nejaký výsledok.

Americkí vojaci a poradcovia pomáhajú kurdsko-arabskej koalícii, ktorá vytláča IS na sever a východ Sýrie. Kurdi si navyše želajú, aby Američania v Sýrii zostali a pomohli zabrániť stretu Kurdov s provládnymi jednotkami.

Americkí predstavitelia tvrdia, že sú v kontakte s Rusmi, aby sa predišlo stretu oboch armád. Rusko bojuje na strane sýrskej vlády. Ruské ministerstvo obrany obvinilo USA, že boj s terorizmom predstierajú a Islamskému štátu pomáhajú.

Nové kolo diplomatických rokovaní o Sýrii pod patronátom OSN sa plánuje na 28. november a Mattis v pondelok povedal, že medzinárodná protiteroristická koalícia zo Sýrie neodíde, kým tieto rozhovory neprinesú nejaký pokrok.

„Spájať prítomnosť Američanov v Sýrii s týmito rozhovormi je len zámienka, ktorá má prítomnosť Američanov ospravedlniť. Toto spájanie je neprijateľné, pretože USA ani iné krajiny si nemôžu žiadne riešenie vynútiť vojensky. Ich prítomnosť naopak krízu predlžuje a komplikuje. Sýria žiada okamžité a bezpodmienečné stiahnutie Američanov,“ povedal zástupca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Islamský štát