Štátnu televíziu v Zimbabwe obsadili vojaci. Nie je to puč, tvrdia

Vojaci v Zimbabwe v noci z utorka na stredu obsadili štátnu televíziu ZBC a obrátili sa k národu. Uviedli, že sa neusilujú o štátny prevrat, prezident Robert Mugabe je v bezpečí a že sa zameriavajú "iba na zločincov z jeho okolia".

15.11.2017 04:52 , aktualizované: 17:18
debata (24)

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe je v poriadku. Po telefonickom rozhovore s ním to povedal juhoafrický prezident Jacob Zuma. Mugabeho od ranných hodín zadržiava armáda Zimbabwe. Situáciu v Zimbabwe sledujú politici na celom svete. Armáda oznámila, že jej nejde o prevrat, ale že sa zameriava na zločinca v Mugabeho okolí.

Juhoafrický prezident vyzval k pokoju.

Juhoafrický prezident vraj posiela do Zimbabwe ministra obrany a ministra štátnej bezpečnosti. Majú sa stretnúť ako s prezidentom Mugabem a aj so zástupcami armády.

Zuma stojí na čele tridsaťpäťčlenného Spoločenstva pre rozvoj južnej Afriky (SADC), ku ktorému Zimbabwe patrí. Povedal, že situáciu sleduje so znepokojením. Dúfa, že udalosti v susednej krajine nepovedú k protiústavným zmenám, čo by bolo v rozpore so zásadami SADC aj Africkej únie. Zuma tiež uistil, že regionálna SADC je pripravená v prípade potreby poskytnúť pomoc.

V noci sa pri Mugabeho rezidencii strieľalo

V blízkosti súkromnej ​​rezidencie hlavy štátu bola okolo 2:00 miestneho času (3:00 SEČ) počuť streľba, informovala agentúra AFP. Hlavným mestom Harare po polnoci otriasli najmenej tri explózie, v uliciach sú vojaci a armádne vozidlá, napísala agentúra AP.

Armáda ráno zablokovala v centre hlavného mesta Harare prístup do vládnych úradov, parlamentu a súdnych budov. Vojaci podľa agentúry Reuters zatkli ministra financií Ignatiusa Chomba. Podľa korešpondenta CNN má situáciu v krajine pod kontrolou armáda.

Zimbabwianski vojaci hliadkujú v uliciach... Foto: SITA/AP, Tsvangirayi Mukwazhi
Zimbabwe, armáda Zimbabwianski vojaci hliadkujú v uliciach hlavného mesta krajiny Harare.

„Zameriavame sa iba na zločincov z jeho (prezidentovho) okolia, ktorí sa dopúšťajú trestných činov, ktoré krajine prinášajú utrpenie v sociálnej a hospodárskej oblasti. Chceme ich postaviť pred spravodlivosť,“ uviedli vojaci vo vyhlásení prenášanom televíziou. Informovali, že prezident a jeho rodina sú v bezpečí. „Akonáhle splníme svoju misiu, očakávame, že situácia sa vráti do normálu,“ uzavreli.

Jeden z najchudobnejších štátov na svete

  • synkretické náboženstvo (zmes kresťanského a domorodého náboženstva) vyznáva 50 percent obyvateľstva, kresťania tvoria 35 percent, k tradičným domorodým náboženstvom sa hlási 14 percent.
  • Ide o jeden z najchudobnejších štátov sveta podľa HDP na hlavu (podľa MMF 1970 dolárov v roku 2016). Oficiálna miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 90 percent.
  • Prvých dvadsať rokov po vyhlásení samostatnosti pritom tento africký štát celkom prosperoval, posledné desaťročie sú však v znamení rozpadu, pálčivé chudoby a vleklých kríz.
  • Súčasné Zimbabwe čelí množstvu ekonomických problémov, od vysokej nezamestnanosti až po nedostatok potravín a stále sa spamätáva z hyperinflácie a ekonomickej krízy z roku 2008.

V roku 2009 Zimbabwe opustilo svoju menu a odvtedy využíva tie zahraničné, hlavne americký dolár, ale tiež britskú libru alebo čínsky jüan. V novembri 2016 sa do obehu dostalo nové platidlo vo forme dlhopisov, ktorých cena je stanovená v amerických dolároch.

  • Štát teraz čelí nedostatku hotovosti, ako platidlo sa používajú aj zvieratá.
Robert Mugabe. Foto: SITA/AP, Tsvangirayi Mukwazhi
Mugabe Robert Mugabe.
  • Od roku 1980 je v Zimbabwe pri moci Robert Mugabe (93), v súčasnosti najstaršia hlava štátu na svete. V rokoch 1980 až 1987 bol premiérom krajiny, potom premiérsku funkciu zrušili a od toho momentu je Mugabe prezidentom.

Vyhral už pätoro prezidentských volieb (v rokoch 1990, 1996, 2002, 2008 a 2013) a už oznámil, že chce kandidovať aj v budúcich voľbách v roku 2018.

  • Európska únia a USA v minulosti obvinili Mugabeho, že voľby, ktorými sa opakovane držal pri moci, sprevádzali podvody.
  • Kritiku Západu i mnohých afrických štátov Mugabe ignoruje.
  • Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli do násilností.

Podľa korešpondenta CNN volí armáda veľmi starostlivo slová, ale fakticky má situáciu pod kontrolou. Niektoré agentúry, napríklad Reuters, udalosti hodnotia ako „prevzatie moci“. Šéf zimbabwianskych vojnových veteránov postup vojakov chváli, označuje je ju za „nekrvavú nápravu pomerov“, armáda podľa neho obnoví demokraciu, napísala agentúra AP.

Veľvyslanectvo USA vyzvalo amerických občanov, aby až do odvolania zostali na bezpečnom mieste. Aj britských občanov inštruovala ich vláda rovnako.

Šéf ozbrojených síl Constantino Chiwenga v pondelok varoval, že je pripravený zasiahnuť, aby ukončil čistku vo vládnej strane namierenú proti priaznivcom zosadeného viceprezidenta Emmersona Mnangagwu.

Postavil sa tak proti prezidentovi Robertovi Mugabemu, ktorý vedie vládnucu stranu Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) od 80. rokov. Chiwengu potom, čo pohrozil zásahom armády, strana obvinila zo „zradného správania, ktoré má vyvolať povstanie“.

Britský minister zahraničia Boris Johnson: Udalosti v Zimbabwe môžu znamenať Mugabeho pád

Posledné udalosti v Zimbabwe môžu celkom ľahko znamenať pád dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho, nie je však zatiaľ úplne jasné, či to tak naozaj bude. V Londýne to v stredu vyhlásil britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Šéf britskej diplomacie pripomenul, že Mugabe je politikom, ktorý pravidelne falšuje voľby, mučí politických oponentov a spôsobil „najhoršiu hyperinfláciu v celej nám známej histórii“. V súvislosti s najnovším vývojom v krajine Johnson vyslovil prianie, aby Zimbabwe „iba nevymenilo jedného nezvoleného tyrana za iného“.

Deväťdesiattriročný autoritatívny prezident Mugabe 6. novembra odvolal z funkcie viceprezidenta svojho dlhoročného spolupracovníka, o ktorom sa hovorilo ako jeho možnom nástupcovi. Minister informácií vtedy uviedol, že Mnangagwa javil „známky nelojálnosti“. Médiá tvrdia, že sa tak uvoľnila cesta k nástupníctvu pre päťdesiatdvaročnú prvú dámu Grace Mugabeovú. Tá predtým Mnangagwa obvinila z prípravy prevratu.

Podľa analytikov sa vojaci zrejme iba snažia tlačiť na Mugabeho. Prípadný puč by na domácej i medzinárodnej scéne obhájili iba ťažko.

EÚ aj Francúzsko vyzývajú na mierové riešenia

Európska komisia vyzvala na dialóg a mierové riešenie krízy v Zimbabwe, kde armáda prevzala moc v krajine. Podobne sa vyjadrilo aj francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vyzvalo okrem iného na rešpektovanie ústavy tejto africkej krajiny a prianí jej ľudu.

„Posledné politické udalosti v Zimbabwe a ich šírenie, vrátane tých, ktoré sa týkajú bezpečnostných síl krajiny, sú dôvodom na znepokojenie,“ povedal hovorca úniovej exekutívy. „Situáciu pozorne sledujeme a chceme zdôrazniť, že musia byť rešpektované základné práva všetkých občanov a že musí byť zachovaný ústavný poriadok a demokratická vláda,“ dodal hovorca.

„Vyzývame všetky zainteresované strany, aby prešli od konfrontácie k dialógu s cieľom mierového riešenia krízy,“ vyzvala Európska komisia.

Podobne sa vyjadrilo aj francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktorého hovorkyňa zdôraznila nevyhnutnosť dodržiavania ústavy a legitímnych prianí zimbabwianske­ho ľudu.

Takisto Paríž vyzval všetky zúčastnené strany na hľadanie mierového riešenia a uistila, že situáciu pozorne sleduje. Ministerstvo tiež oznámilo, že uzavrelo francúzske školy v Zimbabwe ako súčasť opatrení zameraných na zaistenie bezpečnosti francúzskych občanov žijúcich v krajine.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe