Americké vojská by mali zostať nejaký čas v Sýrii, myslia si Kurdi

Medzinárodná koalícia pod velením USA, ktorá v Sýrii pomáha arabsko-kurdským milíciám v boji proti tzv. Islamskému štátu (IS), by mala pokračovať v operáciách, zatiaľ čo sa bude hľadať politické riešenie konfliktu. S odkazom na vyhlásenie Strany demokratickej únie (PYD), čo je hlavná politická sila sýrskych Kurdov, o tom informovala agentúra Reuters.

15.11.2017 12:43
debata (18)

„Bez politického riešenia sýrskej krízy, s pokračujúcou intervenciou Turecka a Iránu v Sýrii a vzhľadom na prítomnosť skupín s väzbami na al-Kájdu je ďalšia prítomnosť koalície žiaduca,“ uviedol vo vyhlásení vrchný predstaviteľ PYD Šahoz Hasan.

Hasan reagoval na pondelkové komentáre amerického ministra obrany Jamesa Mattisa, ktorý hovoril o tom, že americkí vojaci by mohli v Sýrii zostať určitý čas po dobytí všetkých území, ktoré IS v Sýrii drží.

Vojna v Sýrii, ktorú zapríčinilo potláčanie prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa v priebehu rokov so zapojením rôznych regionálnych a zahraničných síl skomplikovala.

Násilie si už vyžiadalo vyše 330 000 obetí na životoch a prinútilo milióny ľudí opustiť svoje domovy. Zavedenie bezpečnostných zón síce prispelo k poklesu násilia v značných častiach krajiny, politické riešenie, ktoré by prispelo k ukončeniu konfliktu, však zatiaľ nedosiahli.

Územie pod kontrolou tzv. Islamského štátu teraz leží predovšetkým na sýrsko-irackej hranici. Teroristická skupina, ktorá v roku 2014 kontrolovala asi tretinu Iraku, tento rok prišla o svoje „hlavné mestá“ v Iraku i Sýrii.

V júli iracké sily podporované Spojenými štátmi dobyli Mosul a v polovici októbra arabsko-kurdské milície s podporou medzinárodnej koalície pod vedením USA z rúk IS vybojovali Rakku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #občianska vojna #Islamský štát #arabsko-kurdská koalícia