Lejaky sa záplavami pri Aténach si vyžiadali najmenej 15 obetí

Najmenej 15 ľudí zahynulo v oblasti západne od gréckej metropoly Atén v dôsledku lokálnych záplav vyvolaných silnými lejakmi a búrok, uviedla grécka agentúra AMPE s odvolaním sa na zdroje z civilnej obrany a protipožiarnej ochrany.

15.11.2017 21:05
záplavy, Grécko, Atény Foto: ,
Muž v meste Madra postihnutom záplavami.
debata

Ďalších 17 osôb utrpelo zranenia a deväť z nich zostalo v nemocničnom ošetrení. Uzavrieť ráno museli na dvoch miestach aj diaľnicu spájajúcu Atény s mestom Korint.

Silný vietor vyvracal stromy a poškodil rad domov a obchodov napríklad v okolí miest Megara a Mandra, ktoré ležia na západ od Atén. Víchricu sprevádzal lejak, prúdy vody prevracali autá a zničili početné cesty.

Väčšina obetí, ktoré postupne našli hasiči, pochádza z Mandry. Celkovo prišlo o život 10 mužov a päť žien. Najstaršia obeť, žena, mala 95 rokov. Niektorí zomreli vo svojich zaplavených domoch, jeden muž na dvore svojej firmy. Dve telá strhla voda do blízkeho mora.

Stredné Stredomorie už niekoľko dní sužujú silné víchrice. Cez víkend kvôli tomu zahynul podľa agentúry DPA turista na ostrove Korfu. Z pondelka na utorok zasiahol hustý lejak grécky ostrov Symi na juhovýchode Egejského mora, spôsobil tam lokálne záplavy a nebezpečné zosuvy pôdy. Meteorológovia varujú, že aj v najbližších dňoch sa v regióne čakajú prudké lejaky.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Atény #víchrica #Korint