Palestínčania hrozia USA: Ak zavriete úrad OOP, prerušíme s vami komunikáciu

Americká vláda oznámila, že Organizácia pre oslobodenie Palestíny nemôže vo Washingtone ďalej pôsobiť, pretože porušuje zákon.

19.11.2017 17:07
oop Foto: ,
Budova pobočky Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) vo Washingtone.
debata (7)

Palestínske vedenie preruší všetku komunikáciu so Spojenými štátmi, ak bude pobočka Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) vo Washingtone uzavretá. Uviedol to vysokopostavený palestínsky predstaviteľ Saíb Irikát.

OOP združuje hlavné palestínskej strany okrem radikálneho hnutia Hamas. Americká vláda v piatok podľa agentúry AP oznámila, že OOP v metropole nemôže ďalej pôsobiť, pretože porušuje zákon.

K stíhaniu vyzval Abbás

Činiteľ amerického ministerstva zahraničia povedal agentúre Reuters, že podľa nového zákona, ktorý prijal Kongres, nemôže šéf americkej diplomacie Rex Tillerson kancelárii OOP oficiálne predĺžiť povolenie na pôsobenie. To vypršalo minulý mesiac. Je to podľa neho „kvôli niektorým výrokom palestínskych predstaviteľov“ ohľadom Medzinárodného trestného súdu (ICC).

Zákon podľa predstaviteľa ministerstva hovorí, že úrad OOP nemôže fungovať v americkej metropole, ak žiada ICC na trestné stíhanie Izraelčanov za údajné zločiny proti Palestínčanom.

Ku stíhaniu izraelských činiteľov vyzval v septembri na Valnom zhromaždení OSN palestínsky prezident Mahmúd Abbás, pripomína Reuters.

Trump môže od uzavretia upustiť

Predstaviteľ amerického ministerstva dodal, že prezident Donald Trump môže od uzavretia úradu OOP po 90 dňoch upustiť, ak usúdi, že „Palestínčania začali priame a zmysluplné rokovania s Izraelom“.

Palestínska agentúra WAFA citovala palestínskeho ministra zahraničia Rijada Málikího, ktorý povedal, že palestínski vodcovia sa ohľadom úradu OOP nenechajú vydierať alebo tlačiť k palestínsko-izraelskej mierovej dohode.

Izraelsko-palestínske mierové rozhovory sú prerušené od roku 2014. Jednou z hlavných prekážok dohody je výstavba židovských osád na Západnom brehu Jordánu, ktorý by mal byť podľa pôvodných plánov spolu s Pásmom Gazy súčasťou nezávislej Palestíny. Trump si stanovil ambiciózny cieľ pokúsiť sa o sprostredkovanie mierovej dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, o čo sa neúspešne pokúšalo niekoľko jeho predchodcov v najvyššom americkom úrade. Roztržka okolo úradu OOP ale podľa AP môže Trumpovo úsilie zahatiť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #OSN #OOP #Mahmúd Abbás #Organizácia pre oslobodenie Palestíny