Sýrska armáda dobyla poslednú baštu tzv. Islamského štátu

Velenie armády vyhlásilo mesto za oslobodené už 9. novembra, nebolo tomu však tak.

19.11.2017 20:22
debata (34)

Sýrska armáda porazila Islamský štát (IS) v jeho poslednej bašte v krajine, v meste Búkamál na hraniciach s Irakom. Informovala o tom v nedeľu oficiálna tlačová agentúra SANA.

„Sýrska armáda a pomocné spojenecké sily dostali pod kontrolu mesto Búkamál a teraz ho čistí od mín a výbušnín nastražených IS,“ povedal nemenovaný armádny zdroj.

Velenie armády vyhlásilo mesto za oslobodené už 9. novembra po tom, čo sa militanti z Búkamálu stiahli. To však bola len lesť a džihádisti mesto opätovne prepadli a v priebehu ďalších dvoch dní vyše polovicu z neho znovu obsadili.

V nedeľu však už o porážke IS informovala ja libanonská televízia al-Manár patriaca hnutiu Hizballáh, ktorá vysielala priamo z mesta. Hizballáh bojuje v tamojšej občianskej vojne po boku sýrskych vládnych síl.

Búkamál sa nachádza v provincii Dajr az-Zaur, ktorá je bohatá na ropu. Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) štvrtinu ropných polí v oblasti stále kontrolujú radikáli.

V roku 2014 sa bojovníkom IS podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a bezmála tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišli skoro o všetko územia, vrátane hlavných bášt – irackého Mosulu a sýrskej Rakky.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Islamský štát #Búkamál