Ultimátum pre Mugabeho vypršalo, o jeho osude zatiaľ nerozhodli

Dlhoročný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe súhlasil s podmienkami svojej rezignácie a napísal návrh oficiálneho listu.

20.11.2017 09:24 , aktualizované: 11:26
debata (5)

Dlhoročný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe súhlasil s podmienkami svojej rezignácie a napísal návrh oficiálneho listu. Informoval o tom spravodajský server CNN s odkazom na zdroj s priamou znalosťou rokovaní, ktorý uviedol, že na výmenu vraj 93-ročný prezident aj jeho manželka Grace získajú úplnú imunitu. Podľa zdroja bolo cieľom nedeľného televízneho vyhlásenia, v ktorom sa zdalo, že Mugabe odmieta výzvy na odstúpenie, zabezpečiť, aby vodca otvorene vyhlásil, že konanie armády bolo ústavné.

Na to, aby bola rezignácia formálna, však musí list zaslať najprv hovorcovi Parlamentu, dodal zdroj.

Strana Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecká fronta dala Mugabemu ultimátum na odstúpenie z funkcie hlavy štátu, ktoré vypršalo o 11:00 SEČ.

Zákonodarcovia z vládnucej strany prezidenta Roberta Mugabeho sa v pondelok stretnú na ústredí strany, aby diskutovali o impeachmente 93-ročného vodcu po uplynutí poludňajšej lehoty, povedal šéf ZANU-PF Lovemore Matuke.

Vojaci v Zimbabwe v noci z utorka na stredu minulý týždeň obsadili štátnu televíziu ZBC a obrátili sa k národu. Uviedli, že sa neusilujú o štátny prevrat, prezident Robert Mugabe je v bezpečí a že sa zameriavajú „iba na zločincov z jeho okolia“.

Na zasadnutí ZANU-PF odvolal Mugabeho z čela strany a vylúčilo ho z jej radov. Zároveň do funkcie viceprezidenta vrátilo Mugabem odvolaného Emmersona Mnangagwu, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta.

Ústredný výbor ZANU-PF tiež zbavil predsedníctva svojej Ženskej ligy Mugabeho manželku Grace. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných účastníkov schôdzky, výmenu v čele vládnej strany potrdil tiež vodca kampane za Mugabeho zosadenie Chris Mutsvangwa.

Jeden z najchudobnejších štátov na svete

  • synkretické náboženstvo (zmes kresťanského a domorodého náboženstva) vyznáva 50 percent obyvateľstva, kresťania tvoria 35 percent, k tradičným domorodým náboženstvom sa hlási 14 percent.
  • Ide o jeden z najchudobnejších štátov sveta podľa HDP na hlavu (podľa MMF 1970 dolárov v roku 2016). Oficiálna miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 90 percent.
  • Prvých dvadsať rokov po vyhlásení samostatnosti pritom tento africký štát celkom prosperoval, posledné desaťročie sú však v znamení rozpadu, pálčivé chudoby a vleklých kríz.
  • Súčasné Zimbabwe čelí množstvu ekonomických problémov, od vysokej nezamestnanosti až po nedostatok potravín a stále sa spamätáva z hyperinflácie a ekonomickej krízy z roku 2008.

V roku 2009 Zimbabwe opustilo svoju menu a odvtedy využíva tie zahraničné, hlavne americký dolár, ale tiež britskú libru alebo čínsky jüan. V novembri 2016 sa do obehu dostalo nové platidlo vo forme dlhopisov, ktorých cena je stanovená v amerických dolároch.

  • Štát teraz čelí nedostatku hotovosti, ako platidlo sa používajú aj zvieratá.
Robert Mugabe. Foto: SITA/AP, Tsvangirayi Mukwazhi
Mugabe Robert Mugabe.
  • Od roku 1980 je v Zimbabwe pri moci Robert Mugabe (93), v súčasnosti najstaršia hlava štátu na svete. V rokoch 1980 až 1987 bol premiérom krajiny, potom premiérsku funkciu zrušili a od toho momentu je Mugabe prezidentom.

Vyhral už pätoro prezidentských volieb (v rokoch 1990, 1996, 2002, 2008 a 2013) a už oznámil, že chce kandidovať aj v budúcich voľbách v roku 2018.

  • Európska únia a USA v minulosti obvinili Mugabeho, že voľby, ktorými sa opakovane držal pri moci, sprevádzali podvody.
  • Kritiku Západu i mnohých afrických štátov Mugabe ignoruje.
  • Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli do násilností.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #rezignácia #Robert Mugabe