KĽDR odsúdila USA, že ju vrátili na zoznam podporovateľov teroru

Trump v pondelok oznámil rozhodnutie vrátiť Severnú Kóreu na zoznam štátov podporujúcich terorizmus, kde figurujú takisto Irán, Sudán a Sýria.

22.11.2017 15:21
kim Foto: ,
Severokórejský líder Kim Čong-un počas prejavu k národu v reakcii na zaradenie KĽDR na listinu krajín podporujúcich terorizmus.
debata (13)

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zaradiť Severnú Kóreu späť na zoznam krajín podporujúcich terorizmus je „vážnou provokáciou“ a ospravedlňuje vývoj jadrových zbraní KĽDR. Uviedla to oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Čína kritizovala nové sankcie, ktoré USA v súvislosti so severokórejskými zbrojnými programami prijali voči čínskym a severokórejským firmám.

Agentúra KCNA zdôraznila, že Severná Kórea nie je nijako spojená s terorizmom a že Spojené štáty svojim krokom silne zasahujú do práv KĽDR.

Zaradenie bez reálneho dosahu

Trump v pondelok oznámil rozhodnutie vrátiť Severnú Kóreu na zoznam štátov podporujúcich terorizmus, kde figurujú takisto Irán, Sudán a Sýria. Podľa expertov tento krok bude mať len malý praktický dosah, môže ale skomplikovať hľadanie diplomatického riešenia krízy na Kórejskom polostrove.

Spojené štáty Severnú Kóreu z čiernej listiny vyradili v roku 2008 za vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho, keď Pchjongjang dočasne umožnil medzinárodnú kontrolu svojho jadrového programu. Severná Kórea ale neskôr spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom opäť zastavila.

Peking je proti jednostranným sankciám

V utorok Washington vyhlásil nové obchodné sankcie proti Severnej Kórei, ktoré sú súčasťou úsilia o narušenie financovania jadrového a raketového programu krajiny. Tieto opatrenia postihli aj štyri čínske firmy a jedného Číňana, ktorí sú obviňovaní z obchodovania s KĽDR.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang na tlačovej konferencii vyhlásil, že Peking dodržiava sankcie, ktoré na KĽDR uvalila Bezpečnostná rada OSN kvôli jadrovým a raketovým programom. „Sme ale proti jednostranným sankciám,“ konštatoval Lu.

Sankcionované subjekty, medzi ktorými je aj šesť severokórejských prepravných a obchodných spoločností a 20 lodí, nesmie držať americké aktíva a obchodovať s Američanmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #KĽDR #Severná Kórea #Sýria #Irán