Od zmiznutia argentínskej ponorky uplynul týždeň. Stále sa nenašla žiadna stopa

Šance na prežitie posádky sú už veľmi malé, pretože podľa expertov kyslík v tejto ponorke vydrží od posledného vynorenia maximálne desať dní.

22.11.2017 16:02
ponorka Foto:
Stratená argentínska ponorka ARA San Juan.
debata (10)

Od zmiznutia argentínskej ponorky so 44 ľuďmi na palube v južnom Atlantiku v stredu uplynul týždeň a pátranie tímov z viac než desiatky krajín je stále neúspešné. Šance na prežitie posádky sú už veľmi malé, pretože podľa expertov kyslík v tejto ponorke vydrží od posledného vynorenia maximálne desať dní.

Experti, ktorých citoval argentínsky denník Clarín, sa čudujú tiež tomu, že posádka najskôr nevyužila žiadne z niekoľkých opatrení, ktoré majú pomôcť nájsť ponorku v prípade núdze.

Zaplatili životom za ochranu ponorky?

Podľa pravidiel argentínskeho námorníctva má v prípade straty kontaktu so základňou ponorka vyplávať na hladinu a tam zostať. Hovorca námorníctva Enrique Balbi sa domnieva, že posádka tak možno neurobila preto, že chcela plavidlo chrániť pred zlým počasím. V čase zmiznutia totiž boli na mori až šesťmetrové vlny a vietor dosahoval rýchlosť približne 75 kilometrov za hodinu.

Argentínska ponorka pri poslednom kontakte hlásila technickú poruchu, zrejme problém s batériami. V prípade, že stratila možnosť komunikácie cez rádiový signál, môže dať o svojej polohe vedieť inak. Napríklad vystreliť nad hladinu zariadenie, ktoré zanechá na mori asi kilometrovú zelenú škvrnu.

V pátracej akcii je 4 000 ľudí

V prípade najvyššej núdze môže posádka z ponorky vypustiť dva záchranné člny, čo sa dá ale kvôli nebezpečenstvu dekompresie urobiť len v maximálnej hĺbke 80 metrov.

Na hľadanie v oceáne sa teraz podieľa už vyše 4 000 ľudí z viac než desiatky krajín. V stredu sa má počasie zlepšiť, už vo štvrtok sa však očakáva opätovné zhoršenie poveternostnej situácie. „Postupne vstupujeme do stále kritickejšej fázy,“ povedal hovorca námorníctva Enrique Balbi. „Problém s kyslíkom nás znepokojuje od začiatku,“ dodal.

66 metrov dlhá a sedem metrov široká vojenská ponorka San Juan sa stratila minulú stredu v južnom Atlantiku. Od tej doby sa s ňou nepodarilo obnoviť komunikáciu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #ponorka