Kosovskí poslanci v parlamente hádzali vajcia a vypúšťali slzný plyn, zadržali ich

Kosovská polícia zatkla čelného predstaviteľa opozície a ďalších dvoch poslancov, ktorí sú obvinení z marenia práce predchádzajúceho parlamentu násilnými akciami, vrátane použitia slzného plynu.

24.11.2017 12:53
Kosovo opozícia Foto:
Opoziční zákonodarcovia sa snažili zamedziť policajtom, aby zadržali Albina Kurtiho (v strede vľavo).
debata (3)

Albina Kurtiho, Doniku Kadajovú Bujupiovú a Albulenu Haxhiuovú z ľavicového hnutia Sebaurčenie! zadržali pri príchode do parlamentu. Policajti potom museli zasiahnuť proti skupine stúpencov opozície, ktorí sa snažili zablokovať policajné auto odvážajúce bývalého predsedu hnutia Kurtiho.

Terajší šéf hnutia Sebaurčenie! Visar Ymeri akciu polície odsúdil a označil ju za „brutálne zatknutie troch zákonodarcov na základe politického rozkazu“. „Ide o pokračovanie celkovej perzekúcie namierenej proti hnutiu Sebaurčenie! V poslednom čase,“ vyhlásil.

Hnutie stojí na čele silného odporu proti dohode o vymedzení hraníc s Čiernou Horou od jej podpisu v auguste 2015. Odporcovia tohto dokumentu tvrdia, že Kosovo prichádza o svoje územie, čo však odmietala bývalá vláda a s čím nesúhlasia ani medzinárodní experti.

Poslanci hnutia, ako aj niektorých ďalších opozičných strán, preto zámerne blokovali prácu parlamentu, aby povolenie dohody o demarkácii znemožnili. Išlo aj o násilné akcie, vrátane hádzania vajec či plastových fliaš s vodou a tiež vypúšťanie slzného plynu do zasadacej sály.

Hádzanie vajec nie je v kosovskom parlamente žiadnou novinkou. Takto sa postavili zákonodarcovia v roku 2015 k prejavu vtedajšieho premiéra.

Dohodu doteraz neratifikoval ani nový parlament, ktorý vzišiel z tohtoročných júnových volieb. Jej schválenie je pritom podmienkou na zavedenie bezvízového režimu pre občanov Kosova pri cestách do členských krajín Európskej únie zapojených do schengenského priestoru voľného pohybu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #zatýkanie