Puigdemont poslal Madridu odkaz z Belgicka: Ste autoritárski a šírite strach

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý sa od svojho zosadenia Madridom zdržiava v Belgicku, španielsku vládu obvinil z autoritárstva, represie a vytvárania atmosféry strachu. Puigdemont to povedal v belgických Bruggách, kde predstavil volebnú kandidátku svojej koalície Spoločne pre Katalánsko. Kataláncov vyzval, aby prišli v decembri k voľbám, pri ktorých sa podľa neho bude písať história.

25.11.2017 15:07
Puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.
debata (3)

„Po 21. decembri odstránime ich autoritárske pazúry, ktorými držia Katalánsko,“ vyhlásil Puigdemont, ktorý teraz čaká na rozhodnutie belgického súdu o vydaní do Španielska na trestné stíhanie.

Madrid koncom októbra prevzal dočasne priamu správu nad Katalánskom kvôli snahám katalánskeho vedenia o nezávislosť regiónu. Zosadených katalánskych ministrov španielska prokuratúra obvinila zo vzbury, za čo im hrozí až 25 rokov väzenia. Osem exministrov je už vo väzbe.

„Zatiaľ čo takí, ako je podpredsedníčka (španielskej vlády) Soraya Sáenzová a ústavný súd, hovoria ‚štát som ja‘, ja navrhujem vrátiť moc ľuďom,“ povedal Puigdemont v Bruggách za prítomnosti niekoľkých desiatok jeho volebných kandidátov a troch desiatok novinárov.

Expremiér vyzval Kataláncov, aby išli k voľbám a stavili na jeho „nádej“ proti „inžinierstvu strachu“, ktoré podľa neho používa trojica strán: ľudovci, socialisti a ciudadanos. Tieto tri strany pred mesiacom v španielskom Senáte hlasovali pre obmedzenie autonómie Katalánska. Puigdemont ich nazval „tripartita (článku) 155“, podľa ústavného článku, ktorý obmedzenie autonómie ktorejkoľvek španielskej oblasti umožňuje, ak je v nej porušovaná ústava.

„Nazývajú nás kriminálnikmi, pretože plníme mandát katalánskeho ľudu,“ povedal tiež Puigdemont. Znovu pripomenul, že separatistické strany vyhrali predchádzajúce regionálne voľby v Katalánsku v septembri 2015, a vyhlásil, že jeho vláda snahou o nezávislosť len plnila priania Kataláncov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont