Seehofer: Veľká koalícia by bola najlepšia, ale nie za každú cenu

Obnovená veľká koalícia konzervatívnej únie CDU / CSU a sociálnych demokratov (SPD) bola najlepším riešením pre Nemecko po ztroskotalistickom postupe CDU / CSU, slobodných demokratov (FDP) a Zelených. Bild am Sonntag, bavorský premiér Horst Seehofer, v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie periodika. Šéf CSU však uviedol, že veľká koalícia by nemala byť uzatvorená za každú cenu.

26.11.2017 14:58
Horst Seehofer Foto: ,
Bavorský premiér Horst Seehofer.
debata (5)

„Spojenie únie s SPD je najlepší variant pre Nemecko – každopádne lepší ako jamajská koalícia, nové voľby alebo menšinová vláda,“ povedal Seehofer. Napriek tomu varoval SPD, aby neprišla k stolu s príliš mnohými podmienkami. „Môžeme SPD len poradiť, aby sa neprijali k rozhovorom s extenzívnymi nárokmi, ale aby zostali realistickí.“ „Veľká koalícka za každú cenu nesmie byť,“ uviedol šéf CSU.

Seehofer tiež povedal, že kancelárka Angela Merkelová ponúkla ministerské kreslo na konci rokovaní o takejto jamajskej koalícii (CDU / CSU, FDP a Zelení). Rokovania o tejto koalícii ale stroskotali a teraz sa ako jedno z možných riešení javí pokračovanie veľkej koalície z minulého volebného obdobia.

SPD po septembrových voľbách oznámila odchod do opozície. Martin Schulz po stretnutí so spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom povedal, že SPD je pripravená rokovať o riešení vládnej krízy.

Po septembrových voľbách, keď CSU v Bavorsku vyhrala, ale oproti predchádzajúcim voľbám tam značne stratila, sa Seehofer dostal pod tlakom, aby odstúpil z vedenia Bavorskej vlády. Potom sa objavili špekulácie, že by mohol byť zástupcom CSU vo vláde na úrovni federácie. Definitívne rozhodnutie zatiaľ odložil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #Voľby v Nemecku #CDU/CSU #FDP