Na Bali hrozí erupcia sopky Agung, evakuovať musia 100-tisíc ľudí

Sopka Agung chrlí od víkendu oblaky bieleho a šedého popola. Podľa hovorcu letiska zrušili 445 letov, čo ovplyvnilo približne 59-tisíc cestujúcich.

27.11.2017 07:02 , aktualizované: 12:54
debata

Indonézske úrady zvýšili varovanie pred erupciou vulkánu Agung na najvyšší možný stupeň. Úrady tiež rozšírili zónu určenú na evakuáciu na desať kilometrov okolo sopky, nakoľko bezprostredne hrozí väčší výbuch. Evakuačné nariadenie sa tak týka 100 000 ľudí.

Sopka Agung chrlí od víkendu oblaky bieleho a šedého popola do výšky niekoľkých tisíc metrov a z krátera sa hrnie takzvaný bahnotok či lahar, teda zmes sopečného popola, úlomkov stuhnutej lávy a veľkého množstva vody. Lahar je podľa vedcov nebezpečnejší ako tečúca láva, pretože sa pohybuje oveľa rýchlejšie.

Sopka Agung chrlí od víkendu oblaky bieleho a... Foto: SITA, Firdia Lisnawati
agung bali sopka Sopka Agung chrlí od víkendu oblaky bieleho a šedého popola do výšky niekoľkých tisíc metrov.

Erupcia môže nastať hocikedy

„Občasné slabé výbuchy sú počuť do vzdialenosti 12 kilometrov od vrcholu. V noci boli vidieť plamene, čo znamená, že prípadná erupcia môže nastať kedykoľvek,“ uviedol vo vyhlásení indonézsky úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB.

Hovorca úradu Sutopo Purwo Nugroho na tlačovej konferencii vyhlásil, že v evakuačnej zóne sa nachádza 22 obcí. Z odhadovaných 100 000 ľudí, ktorí tam žijú, ich odišlo do bezpečia asi 40 000.

„Naozaj žiadame ľudí v nebezpečnej zóne, aby hneď odišli, hrozí veľká erupcia,“ vyzval hovorca. Niektorí ľudia ale podľa neho stále vyčkávajú, pretože ešte neboli evakuované ich hospodárske zvieratá. „Úrady budú oblasť prechádzať a presviedčať ľudí. Ak to bude potrebné, budeme ich evakuovať nútene,“ dodal. Podľa hovorcu je v kráteri sopky už vidieť láva, „ktorá nepochybne vytečie na svahy vulkánu“.

Agung zatvoril letisko

V dôsledku sopky Agung v pondelok zatvorili tamojšie medzinárodné letisko. Úrady sa tak rozhodli po tom, ako sa popol zo sopky dostal do vzdušného priestoru nad letiskom. Podľa hovorcu letiska zrušili 445 letov, čo ovplyvnilo približne 59-tisíc cestujúcich. Úrady už vyslali na letisko sto autobusov, ktoré ľudí môžu odviesť k pobrežiu, kde sa prostredníctvom trajektov majú možnosť dostať na ostrov Jáva, odkiaľ môžu odletieť. Letisko na Bali bude zatvorené minimálne do utorňajšieho rána.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje, že letisko na Bali je stále zavreté. Dôvodom sú opakované výbuchy sopky Mount Agung na Bali. Národná agentúra pre manažment katastrof Indonézie dnes zvýšila úroveň výstrahy na štvrtý, najvyšší stupeň. Ako sa uvádza na stránke slovenského rezortu diplomacie, prepravné obmedzenia hlásili aj z letiska na Lomboku. Situáciu monitorujú a prehodnocujú každých šesť hodín. Od nedele 26. novembra je na druhom poschodí medzinárodného letiska v Denpasare na Bali zriadená EU consular help desk, ktorá je pripravená podať informácie a rady cestovateľom z európskych krajín.

Ako sa ďalej píše na stránke ministerstva, veľvyslanectvo v Jakarte odporúča slovenským turistom na Bali a Lomboku, aby sledovali aktuálny vývoj situácie prostredníctvom miestnych médií a úradov a riadili sa ich pokynmi. Na Bali platí zákaz pohybu v uzavretom okruhu 7,5 km od kráteru sopky. Prípadné zmeny v cestovných plánoch odporúčajú konzultovať s cestovnou agentúrou, leteckým prepravcom či operátorom. V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať núdzovú linku veľvyslanectva v Jakarte. Zároveň vyzývajú slovenských občanov, aby v prípade cestovania do uvedených oblastí využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #erupcia #Bali #Agung