Čečenský líder Kadyrov je pripravený odstúpiť

Ramzan Kadyrov uviedol, že "je veľmi ťažké byť vodcom a niesť tvárou v tvár Bohu zodpovednosť za ľudí."

27.11.2017 13:42
Kadyrov Foto: ,
Líder Čečenska Ramzan Kadyrov na zábere z augusta 2016.
debata (38)

Líder Čečenska Ramzan Kadyrov oznámil, že je pripravený odstúpiť z funkcie. Vyjadril sa tak v pondelok počas televízneho rozhovoru. „Je to môj sen. Je veľmi ťažké byť vodcom a niesť tvárou v tvár Bohu zodpovednosť za ľudí, za republiku a za vodcov krajiny,“ odpovedal 41-ročný Kadyrov na otázku, či by bol niekedy ochotný odstúpiť.

Ramzan Kadyrov je dominantnou osobnosťou čečenskej politiky od roku 2004, kedy zavraždili jeho otca – prezidenta Achmata Kadyrova. Do čela republiky sa dostal o tri roky neskôr a jeho vláda sa spája so správami o tvrdých zásahoch úradov, vraždení a mučení. O odstúpení bývalý rebel podporovaný Moskvou hovoril už viackrát. Tieto vyjadrenia však verejnosť skôr chápala ako hru s Kremľom za privilégiá a ďalšie financovanie regiónu, píše agentúra AP.

Čečenský líder sa tiež počas rozhovoru vyjadril o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého považuje za svoj „idol“. „Som pripravený zaňho zomrieť. Som pripravený splniť akýkoľvek jeho rozkaz,“ povedal.

Na Kadyrovovo odstúpenie už reagoval aj Kremeľ. Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Kadyrov je Putinov spojenec a „má v pláne pracovať vo funkcii, ktorou ho prezident poveril“.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Čečensko #Ramzan Kadyrov