Bangladéšsky súd potvrdil trest smrti pre 139 vojakov

Súdených za vzburu z roku 2009 bolo 846 obžalovaných a okrem absolútnych trestov padli tiež tresty doživotia.

27.11.2017 14:13
debata

Bangladéšsky odvolací súd podľa agentúry AFP potvrdil trest smrti pre 139 vojakov za účasť na vzbure z roku 2009. Vzbura si vtedy vyžiadala 74 obetí, medzi ktorými boli desiatky vojenských veliteľov.

Súd nižšej inštancie v roku 2013 udelil trest smrti 151 vojakom. Súdených vtedy bolo 846 obžalovaných a okrem absolútnych trestov padli tiež tresty doživotia a odňatia slobody od troch do desiatich rokov.

Kauza sa týka vzbury z februára 2009, kedy sa proti svojim nadriadeným postavili stovky príslušníkov bangladéšskej polovojenskej jednotky poverenej ostrahou hraníc. Velitelia odmietli vyhovieť ich požiadavkám ohľadom platov, vybavenia zariadenia alebo pracovných podmienok.

Vzbúrenci sa zmocnili 2 500 zbraní, neskôr vnikli na výročné zasadnutie vysokých veliteľov a spustili paľbu. Najmenej 57 dôstojníkov zabili a ich znetvorené telá vhodili do kanalizácie alebo hromadných hrobov.

Vzbura skončila vyjednávaním a ponukou amnestie pre účastníkov rebélie, ktorú však vláda vzala späť, keď sa objavili hroby s desiatkami zabitých príslušníkov armády.

Bojovníci za ľudské práva proces so vzbúrencami už skôr kritizovali ako nedôveryhodný. Organizácia Human Rights Watch (HRW) uviedla, že najmenej 47 podozrivých vo väzbe zomrelo a že podozriví mali len obmedzený prístup k právnej pomoci. Podľa agentúry AFP bolo okrem stoviek vojakov, ktorí boli uznaní za vinných pred civilnými súdmi, odsúdených aj takmer 6 000 vojakov na súdoch vojenských.

debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Bangladéš #doživotné väzenie #vzbura