Berlusconi hľadá kandidáta na premiéra, sám kandidovať nemôže

Ak stredopravá koalícia vyhrá v Taliansku nadchádzajúce voľby, premiérom by mohol byť niekdajší šéf karabiníkov, generál Leonardo Gallitelli. V televízii RAI to povedal bývalý premiér Silvio Berlusconi. Sám kandidovať nemôže a s koaličnými partnermi zo stredopravého bloku sa dohovoril, že v prípade volebného víťazstva pravice nominuje premiéra strana, ktorá získa najviac hlasov.

27.11.2017 17:15
debata

„Mám v rukáve niekoľko mien, ale je tu jeden schopný človek …, ktorý bol úspešný a všetci si ho cenia: generál (Leonardo) Gallitelli,“ povedal osemdesiatjeden­ročný Berlusconi, teraz kľúčová postava talianskej pravice. V minulosti v súvislosti s úradom premiéra spomínal prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, ale aj šéfa automobilového koncernu Fiat Chrysler Sergia Marchionneho.

Gallitelli stál na čele karabiníkov v rokoch 2009 až 2015. Teraz vedie taliansky antidopingový úrad. Karabiníci sú vojenská polícia, ktorá funguje pod ministerstvami obrany i vnútra.

Kontroverzný magnát a bývalý štvornásobný premiér Berlusconi sám kandidovať nemôže: v roku 2012 ho odsúdili za daňové úniky a súd mu zakázal na päť rokov vykonávať verejné funkcie. Hoci sa Berlusconi snaží tento rozsudok zvrátiť na Európskom súde pre ľudské práva, ten pravdepodobne do volieb nerozhodne. Konať sa majú najneskôr do začiatku mája.

V televíznej debate Berlusconi tiež povedal, že pri zostavovaní vlády by prizval 12 osobností mimo oblasti politiky a iba osem rezortov by zveril zvoleným zástupcom.

Strany pravého stredu – Berlusconiho strana Forza Italia, Liga severu Mattea Salviniho a Bratia Talianska – sa dohodli, že premiéra prípadnej stredopravej vlády navrhne strana s najviac hlasmi. Ich koalícia zatiaľ v predvolebných prieskumoch vedie. V rámci tohto zoskupenia prieskumy najviac preferencií prisudzujú práve strane Forza Italia.

Šéf Ligy severu v reakcii na Berlusconiho televízne vystúpenie rozhlasovej stanici Radio 24 povedal, že o Gallitellim ako prípadnom premiérovi počuje prvýkrát. Na zložení vlády sa stredopravá koalícia podľa neho zatiaľ nedohadovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby #silvio berlusconi