Moskva vyhostila poľského historika v reakcii na vyhostenie Rusa

Rusko vyhostilo poľského historika Henryka Glembockého v reakcii na októbrové vyhostenie Rusa Dmitrija Karnauchova z Poľska. Vo svojom vyhlásení to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Tajná služba FSB historika zadržala v piatok v Moskve. Následne mu dala 24 hodín na opustenie Ruska.

27.11.2017 17:27
debata (18)

„Pripomíname, že 11. októbra poľské úrady na základe absurdných obvinení vyhostili z Poľska ruského historika, ktorý tam pôsobil ako vyučujúci. Opatrenia prijaté voči Henrykovi Glembockému sú odpoveďou na tento nepriateľský akt,“ cituje agentúra TASS Zacharovovej oznámenie.

Karnauchov, ktorý pracuje pre Ruský ústav strategických štúdií (RISI), podľa poľských úradov pôsobil v krajine ako článok hybridnej vojny Moskvy a šíril ruskú propagandu. V Poľsku vraj okrem iného vyhľadával osoby s proruskými postojmi, ktorým následne ponúkal spoluprácu s ruskými univerzitami či iné aktivity financované tamojšími inštitúciami. Šéf RISI Igor Pšeničnikov obvinenia proti svojmu zamestnancovi predtým nazval „absurdnými“ a celú záležitosť vraj považuje za „hon na čarodejnice“.

Poľský historik Glembocki sa zaoberá dejinami poľsko-ruských vzťahov v 19. a 20. storočia. V Moskve sa zdržiaval od polovice novembra za účelom bádania v ruských archívoch a knižniciach.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vyhostenie