Mier v Sýrii v nedohľadne? Asadova vláda nepotvrdila účasť na mierových rozhovoroch

Sýrska vláda nepotvrdila svoju účasť na mierových rozhovoroch v Ženeve, ktoré sa budú konať v utorok pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN). USA zvažujú "úpravy" v dodávkach zbraní pre kurdské milície v Sýrii, úplný zákaz však nevyhlásili.

27.11.2017 18:28 , aktualizované: 20:34
debata (51)

V pondelok to Bezpečnostnej rade OSN oznámil osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura s tým, že sa predstavitelia vlády počas víkendového stretnutia s jeho zástupcom v Damasku nezaviazali navštíviť rozhovory, ktorých cieľom je ukončiť viac ako šesť rokov trvajúcu občiansku vojnu.

Podľa de Misturu vláda naznačila, že by sa im v súvislosti s rokovaniami mohla čoskoro ozvať, no v nedeľu ich kontaktovala a oznámila im, že do Ženevy nepricestuje. „Prirodzene dúfame a naozaj očakávame, že budú čoskoro na ceste,“ uviedol a dodal, že očakáva účasť vládnych zástupcov aj pre záväzok, ktorý má sýrsky prezident Baššár al-Asad voči svojmu ruskému kolegovi Vladimirovi Putinovi, s ktorým sa stretol minulý týždeň v Soči.

Pod záštitou OSN sa uskutočnilo už sedem kôl sýrskych mierových rozhovorov, počas nich sa však nepodarilo dosiahnuť takmer žiadne pokroky. Hlavným sporným bodom je budúcnosť prezidenta Baššára al-Asada, pričom opozícia stále žiada jeho odstúpenie. Predstavitelia rozdelenej opozície v piatok oznámili, že na mierové rozhovory do Ženevy vyšlú spoločnú 50-člennú delegáciu.

USA nepotvrdili ukončenie dodávok zbraní Kurdom

Americký Pentagon zvažuje „úpravy“ v dodávkach zbraní pre kurdské milície v Sýrii, úplný zákaz však nevyhlásil. Turecko pritom v piatok ohlásilo, že USA už zbrane kurdským jednotkám v Sýrii dodávať nebudú. Telefonicky sa na tom mali dohodnúť prezidenti Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan.

„Znovu sme pánovi Trumpovi tlmočili svoje znepokojenie nad tým, že Spojené štáty dodávajú zbrane kurdským milíciám YPG … Trump jednoznačne odpovedal, že vydal pokyn, aby dodávky zbraní YPG ustali,“ uviedol šéf tureckej diplomacie Mevlut Cavusoglu na piatkovej tlačovej konferencii v Ankare.

Hovorca Pentagonu Eric Phon novinárom túto informáciu nepotvrdil. „Budúce úpravy vojenskej podpory, ktorú poskytujeme našim kurdským partnerom, zvažujeme v takom rozsahu, v akom nám to dovolí snaha poraziť Islamský štát a zabrániť jeho bojovníkom v návrate,“ povedal hovorca. Podľa agentúry AP bude o štruktúre podpory rozhodovať situácie na bojisku.

Ankara považuje kurdské milície YPG za teroristov. Podozrieva ich z úzkej spolupráce so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už tri desaťročia vedie boj proti Ankare.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #občianska vojna #mierové rozhovory