Trump na stretnutí veteránov označil senátorku za Pocahontas

"Je smutné, že si prezident Spojených štátov nedokáže ani počas ceremoniálu, ktorý sa konal na počesť týchto hrdinov, odpustiť rasistické poznámky," povedala senátorka.

28.11.2017 09:06
debata (15)

Americký prezident Donald Trump na stretnutí veteránov z druhej svetovej vojny z indiánskeho kmeňa Navajov označil demokratickú senátorku za štát Massachusetts Elizabeth Warrenovú za legendárnu indiánku Pocahontas. Warrenová Trumpovu poznámku považuje za rasistickú.

Veteráni, ktorí sa s Trumpom stretli, boli takzvaní code talkers, čiže používatelia jazykového kódu založenom na nepísanom jazyku Navajov, ktorý za druhej svetovej vojny dokonale zmiatol Japoncov. Každá správa prečítané nahlas „code talker“ bola vzápätí okamžite zničená. „Japonci robili všetko možné, aby kód prelomili, ale nikdy sa im to nepodarilo,“ povedal podľa AP jeden z prvých code talkerov Chester Nez v rozhovore, ktorý poskytol v roku 2010.

Americký prezident veteránov na stretnutie, ktoré sa konalo v pondelok v Kongrese, pochválil a povedal: „boli ste tu oveľa skôr ako ktokoľvek z nás … je tu ale jedna senátorka, ktorá tu už je tiež veľmi dlho. Hovoria jej Pocahontas“.

Trump počas prezidentskej kampane označil Warrenovú za Pocahontas niekoľkokrát po tom, čo povedala, že má indiánskych predkov.

Warrenová predtým učila na právnickej fakulte Harvardskej univerzity a bola poradkyňou Trumpovho predchodcu Baracka Obamu. Do Senátu bola zvolená v roku 2012.

„Je smutné, že si prezident Spojených štátov nedokáže ani počas ceremoniálu, ktorý sa konal na počesť týchto hrdinov, odpustiť rasistické poznámky,“ povedala Warrenová vo vysielaní televízie MSNBC.

Hovorca Bieleho domu Sarah Sandersová odmietla, že Trumpova poznámka bola rasistická. „Myslím, že väčšinu ľudí pohoršuje, že senátorka Warrenová klame o svojom pôvode s vidinou kariérneho rastu,“ povedala Sandersová.

Šéf Národného kongresu amerických indiánov Jefferson Keel požiadal Trumpa, aby posolstvo Pocahontas nezneužíval.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump