Pápež sa v Mjanmarsku zúčastnil medzináboženského stretnutia, Rohingov nespomenul

Pápež František v Mjanmarsku vyzval na rešpektovanie všetkých etnických skupín obyvateľstva a vyhlásil, že v krajine je potrebné viesť náboženský dialóg.

28.11.2017 12:45
Mjanmarsko, pápež František Foto:
Pápež František s mjanmarským prezidentom Htin Kyawaom v mjanmarskjom prezidentskom paláci.
debata

Barmská líderka Aun San Su Ťij po stretnutí s pápežom sľúbila obhajovať v krajine ľudské práva a presadzovať toleranciu všetkých. Nositeľka Nobelovej ceny za mier Su Ťij čelí medzinárodnej kritike kvôli tomu, že prehliada ťaženie mjanmarskej armády proti menšinovému moslimskému etniku Rohingov na severe krajiny.

Rohingovia sú v Mjanmarsku dlhodobo prenasledovaní. Hoci žijú v krajine po generácie, úrady im odmietajú udeliť občianstvo, obmedzujú ich slobodu a neuznávajú ich ako etnikum. S vodcom mjanmarskej armády, ktorej vojakov OSN obviňuje zo zabíjania, mučenia a znásilňovania rohingských civilistov a vypaľovanie rohingských dedín, pápež krátko rokoval už po svojom prílete do Mjanmarska v pondelok.

O Rohingoch sa nezmienil

Pápež František sa v utorok v najväčšom barmskom meste Rangúne zúčastnil medzináboženského stretnutia a zišiel sa s vplyvným, ale súčasne kontroverzným budhistickým vodcom.

Najsledovanejším bodom jeho programu bude jeho rokovanie s nositeľkou Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, ktorá čelí medzinárodnej kritike kvôli tomu, že prehliada ťaženie mjanmarskej armády proti menšinovému moslimskému etniku Rohingov na severe krajiny.

Pápežovo stretnutie s predstaviteľmi budhistov, ktorí tvoria v Mjanmarsku väčšinu, hinduistov, moslimov, kresťanov a židov trvalo zhruba 40 minút. Podľa hovorcu hlavy katolíckej cirkvi Grega Burkea pápež zhromaždených vyzval, aby spolupracovali na obnove krajiny, ktorá po desaťročiach vojenskej vlády prechádza postupne k demokracii, a ak sa budú hádať, aby sa hádali ako bratia, ktorí sa následne zmieria.

„Jednota je vždy produktom rozmanitosti,“ vyhlásil pápež. O moslimských Rohingoch, ktorých od konca augusta utieklo pred násilnosťami v mjanmarskom Arakanskom štáte do susedného Bangladéša viac ako 620 000, sa ale František nezmienil, napísala agentúra Reuters.

Barmská armáda obvinenia z násilností odmieta a generál Min Aun Hlain pápeža uistil, že jeho krajina sa nedopúšťa „žiadnej náboženskej diskriminácie“ a že armáda koná „v záujme mieru a stability“.

Pápež sa stretol s prominentným budhistickým mníchom, ktorý je kritizovaný za očierňovanie moslimov, predovšetkým Rohingov, napísala agentúra Reuters. Potom František odletel do mjanmarskej metropoly Neipyijto na stretnutie s mjanmarským prezidentom Tchin Ťjoem a vodkyňou Su Ťij. Tá čelí medzinárodným kritikám za to, že vyjadrila pochybnosti o porušovaní ľudských práv Rohingov v krajine a neodsúdila armádu za jej operácie proti Rohingomm, ktoré OSN označila za etnickú čistku.

debata chyba